Salvador Illa tanca files. El líder del PSC, que encara no s'havia pronunciat sobre el sonat cas de l'espionatge massiu a més d'una seixantena de líders independentistes, ho ha fet aquest dimecres. Precisament, ahir la portaveu de la formació, Alícia Romero, ja va defensar que La Moncloa no estava implicada en el CatalanGate afirmant que "Espanya és un estat de dret on es respecten els drets fonamentals". Salvador Illa s'ha expressat avui en una línia similar que ha mostrat la confiança dels socialistes en l'executiu central. "El Govern d'Espanya no espia, sinó que dialoga, particularment amb Catalunya", ha dit.

 

De fet, ha reivindicat la capacitat negociadora de l'executiu de Pedro Sánchez amb el territori afectat per l'espionatge. "És el govern que més ha dialogat amb Catalunya, i vol seguir dialogant", mentre que també ha manifestat que ell confia en la paraula de La Moncloa. Ahir mateix, la ministra-portaveu Isabel Rodríguez va assegurar que el govern central "no hi té res a veure" i que "no té absolutament res a ocultar" en relació amb aquest cas. I ha deixat clar que estan "a disposició" de la justícia, amb la qual col·laboraran si així ho requereixen els tribunals.

"Hi he estat un any, sé bé com van les coses", ha dit Salvador Illa, que també ha volgut compartir el seu respecte cap a "totes les accions de tota mena, incloent-hi les judicials, que han anunciat les persones afectades per l'espionatge". Ahir, des de Brussel·les, l'independentisme en bloc va advertir que presentaria querelles criminals per a cada una de les persones afectades. "Com diu Espanya, màxima col·laboració per arribar fins al fons del cas", ha sentenciat el líder socialista.

"No hi ha altre camí que el diàleg"

D'altra banda, Illa també s'ha referit a les paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ahir va compartir que les relacions amb La Moncloa no estan trencades, però la confiança està "danyada", i per restaurar-la ha de ser el Govern central qui s'encarregui de la reparació. "La confiança amb el govern de l'estat és mínima, es fa realment difícil confiar amb qui tot apunta que t'ha estat espiant", va dir. Salvador Illa ha avisat que "no hi ha altre camí que el diàleg" per a resoldre el conflicte entre les dues administracions. "Cometríem un error si ens desviéssim de l'únic camí que pot solucionar els problemes".

65 persones espiades

Un informe que va fer públic aquest dilluns el centre d'investigació canadenc The Citizen Lab revela un llistat de 65 persones, entre les quals figuren presidents de la Generalitat, diputats, polítics, periodistes, activistes i advocats, que van ser espiats a través del programa Pegasus, i d’un segon sistema anomenat Candiru. Es tracta de programes als quals tenen accés exclusivament els governs, atès que estan dissenyats per combatre el crim organitzat i el terrorisme, per la qual cosa l'estudi assenyala “una forta evidència” que situa com a responsables d'aquest espionatge les autoritats espanyoles. L'informe d'aquest centre d’investigació de la Universitat de Toronto, que es dedica a estudis sobre comunicació, informació, drets humans i seguretat global, reclama obrir una investigació oficial per conèixer l'abast real d'aquesta operació, els objectius i la seva cobertura judicial.

L'anàlisi de The Citizen Lab, que porta per títol CatalanGate i la metodologia forense de la qual ha estat avalada per Amnistia Internacional, ha determinat que durant els darrers anys el programa Pegasus ha “atacat o infectat” a Catalunya 63 persones, mentre Candiru n'ha situat com a objectiu quatre. Entre els afectats hi ha Pere Aragonès, Carles Puigdemont, Quim Torra i Artur Mas; diferents responsables de les formacions independentistes; diputats del Parlament; tots els eurodiputats independentistes catalans; membres de l’ANC i Òmnium; advocats i periodistes.