"Espanya és un estat de dret on les comunicacions només s'intervenen si és per ordre d'un jutge. És un estat de dret on es respecten els drets fonamentals". Amb aquestes paraules ha tancat files amb la Moncloa la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, després de les últimes informacions sobre l'espionatge a líders independentistes, i ha expressat tota la seva confiança cap al govern espanyol, després que aquest s'hagi desentès del CatalanGate.

 

En roda de premsa la portaveu socialista ha admès preocupació pel fet que hi hagi espionatge contra líders polítics, perquè "no és una bona notícia per a la democràcia", però ha volgut restar importància a la qüestió i ha demanat que no afecti al Govern a l'hora de gestionar el dia a dia: "Ens preocupa que això despisti de governar Catalunya. Això és el que ens preocupa, que això despisti o distregui de resoldre els problemes de la gent, que són molts i greus". 

Mantenir la taula de diàleg

En qualsevol cas ha instido que està convençuda que el govern espanyol donarà explicacions i prendrà les mesures necessàries per arribar fins al final: "Estem convençuts que Espanya lluitarà i investigarà per donar totes les explicacions necessàries", i també ha esperat la "intel·ligència necessària" perquè aquesta qüestió no afecti les relacions entre Pedro Sánchez i el govern català: "El Govern d'Espanya ha donat prou exemples del compromís amb el diàleg amb Catalunya, del compromís de refer les relacions amb el govern de Catalunya amb la taula de diàleg i les comissions bilaterals", ha dit, malgrat que la taula de diàleg segueixi sense data ni concrecions. En qualsevol cas, ha demanat a l'executiu de Pere Aragonès que mantingui el compromís ferm en el diàleg.

Romero ha tancat la seva intervenció restant encara més importància a l'espionatge, i és que ha dit que no els agrada fer conjectures sobre "informacions no contrastades", i ha assegurat que la informació sobre el CatalanGate no és nova, en referència a quan van sortir les primeres polèmiques d'espionatge, on entre d'altres hi havia com afectat el llavors president del Parlament, Roger Torrent.

Les declaracions de Romero s'han produït en paral·lel a la roda de premsa que estaven fent partits i entitats independentistes al Parlament europeu per aquesta qüestió. Un dels temes que s'han reiterat és sobre les relacions del Govern català amb l'espanyol, en una taula de diàleg que apuntala ERC i que Junts rebutja. El president de Junts Carles Puigdemont ha estat preguntat sobre si creuen que ERC hauria de trencar amb la Moncloa, i així ha opinat: "No poden fer veure que això no ha passat. Les relacions amb Catalunya no poden seguir com fins ara, perquè tot plegat canvia molt les coses. El conjunt de l'independentisme ha d'orientar les seves accions tenint en compte aquesta realitat. Demano que això tingui conseqüències polítiques, però no em refereixo a ningú en concret".