El programari Pegasus, fet servir per a espiar una seixantena de dirigents independentistes, només pot ser adquirit per Estats. Però l'Estat espanyol se'n desentén totalment. Així ho han reiterat aquest dimarts, després de vint-i-quatre hores de silenci públic des de La Moncloa. La ministra-portaveu Isabel Rodríguez ha assegurat que el govern central "no hi té res a veure" i que "no té absolutament res a ocultar" en relació a aquest cas, com ja han fet en el passat. I ha deixat clar que estan "a disposició" de la justícia, amb la qual col·laboraran si així ho requereixen els tribunals. Mentrestant, Unidas Podemos reclama que s'investigui a fons i, si cal, "rodin caps".

En paral·lel a la roda de premsa de l'independentisme a Brussel·les, ha comparegut el govern espanyol en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. I ja en la primera pregunta de la compareixença ha aparegut el CatalanGate, que ha estat protagonista de cinc torns de preguntes. En tots ells, Isabel Rodríguez ha subratllat que "aquesta informació no és nova" i que ja s'han posicionat en el passat. "El govern no té res a ocultar, absolutament res", ha insistit la ministra-portaveu del govern espanyol, marcant la tònica de les seves respostes. "Aquí no s'espia, ni s'intervenen converses si no és sota l'empara de la llei", ha reblat.

Això sí, Isabel Rodríguez no ha respost si el Centre Nacional d'Intel·ligència ha fet servir el programari Pegasus. Per a no respondre ha justificat que es tracta d'un assumpte de "seguretat nacional" i que, per tant, està "protegit per llei".

Sigui com sigui, i com en anteriors ocasions, des del govern espanyol han argumentat que "Espanya és un Estat democràtic i de dret ple", que "funciona" i que qualsevol limitació de drets fonamentals s'ha de fer amb una "decisió judicial motivada". Ha aprofitat aquest punt per a enviar un avís a navegants: "El govern no accepta que es posi en dubte la qualitat democràtica del nostre país, on es respecten els drets i les llibertats individuals".

 

Avui hi ha hagut moviment al Congrés dels Diputats. El portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, ha reclamat als ministres Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles una investigació a fons i la depuració de responsabilitats. Des del govern espanyol descarten aquest extrem. També altres grups, com EH Bildu, sol·licitaran la compareixença del president Pedro Sánchez. Des de La Moncloa es limiten a oferir la compareixença a petició pròpia que ha registrat la ministra de Defensa per a respondre aquestes preguntes, entre altres.

La ministra-portaveu ha aprofitat l'avinentesa per a remarcar els "esforços" fets des del govern espanyol en "treballar per a la desjudicialització i la superació el conflicte a Catalunya". Avui, ha conclòs Isabel Rodríguez, "la situació no és la mateixa que el 2017 o el 2019". 

Pel que fa a la relació entre La Moncloa i la Generalitat, fonts de l'executiu central descarten que aquest cas afecti ni la taula de diàleg ni a la pròpia interlocució. Assenyalen que hi ha una "comunicació permanent" amb Barcelona i s'ha abordat la qüestió, tot i que no "a nivell de presidents".