Davant la possibilitat que ERC formi un govern en solitari, els comuns continuen sense mullar-se sobre si hi donarien o no el seu suport. I és que aquesta és una possibilitat incòmoda per a En Comú Podem, que continua insistint en la seva alternativa de formar un executiu amb els republicans.

Així ho ha expressat aquest dilluns el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, que ha assegurat, a més, que perquè el nou Govern sigui "fort i valent" hi ha de ser la seva formació. En aquest sentit, Mena ha recordat al candidat d'ERC, Pere Aragonès, que l'ultimàtum que van posar a Junts ja s'ha complert.

 

"Li demanem que compleixi amb la seva paraula i explori les vies alternatives a Junts", ha dit Mena fent esment de les mateixes paraules del republicà, que va assegurar que passat l'1 de maig exploraria altres opcions si no s'havia arribat a un acord amb els de Carles Puigdemont. 

Amb un punt d'ironia, el portaveu dels comuns ha insinuat que si el republicà "no és capaç de complir amb la seva paraula" en aquest assumpte, "li serà difícil complir amb els acords als quals arribi amb Junts per Catalunya". 

Tot i aquesta insistència perquè ERC formi un Govern amb ells, opció que necessitaria el suport del PSC —que ja ho ha rebutjat en diverses ocasions—, Mena ha reconegut que els republicans no s'han posat en contacte amb ells passat l'ultimàtum i que continuen "resignats" a pactar amb Junts i "cedir-los" conselleries com la d'Afers Socials.

Reivindicació de l'1 de maig

El portaveu de Catalunya En Comú ha volgut fer esment als actes que es van celebrar el passat 1 de maig amb motiu del Dia dels Treballadors. "Catalunya està en deute amb els seus treballadors", ha dit, i ha afegit que són aquests els que han hagut de "suportar amb més duresa" la crisi de la Covid-19. Per aquest motiu, Mena ha fet una crida a mantenir els ERTO, blindar les pensions, apujar el salari mínim i "continuar amb la derogació de la Reforma Laboral".

Cal recordar que el seu espai comparteix el govern espanyol amb el PSOE des de fa més d'un any i encara no s'ha complert aquesta derogació, que era la seva promesa electoral estrella. Mena ha insistit que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, enllestirà a finals d'aquest 2021 "un nou model laboral" que substituirà el del PP.