El no a la reforma laboral d'Esquerra encara cueja. El líder de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, llança un avís al president Pere Aragonès: "Cal prendre nota del sentit comú de la sensatesa del PDeCAT i d'altra banda, que en un moment molt rellevant, Esquerra no és tan d'esquerres com asseguren ser, no és d'esquerres en aquest cas. Han posat en risc l'estabilitat i molt parlar sempre contra el PP però quan es tracta de passar pàgina de la reforma dels populars no estan on han d'estar. Cal prendre nota, naturalment jo en prenc nota". Així doncs, Illa obre la porta a barrejar la posició dels republicans al Congrés dels Diputats amb la que els socialistes puguin tenir al Parlament d'ara endavant. És un missatge sibil·lí perquè a la vegada descarta que aquest s'hagi d'interpretar en clau d'amenaça: "No han sabut estar a l'alçada pel que fa a la reforma laboral, però això no ha d'afectar a l'estabilitat de la legislatura, ni al diàleg, ni la taula de diàleg". Tan sols es remet a ser conscients dels fets i lamenta "la gesticulació i el poc coratge" d'aquesta setmana. Unes declaracions recollides al programa Cafè d'idees de RTVE Catalunya.

"No plantaré el president Aragonès"

Aragonès rep una altra crítica molt dura de la seva oposició aquesta setmana. Dimecres, la CUP va anunciar una hora abans de la trobada prevista per a dos quarts d'una que no acudiria a la reunió al Palau de la Generalitat en protesta per la detenció de quatre activistes en defensa al dret a l'habitatge que es va produir pel matí a Barcelona. A l'hora prevista per a la trobada, els diputats anticapitalistes van convocar una atenció als mitjans davant de la comissaria de les Corts, on es trobaven els detinguts. La reunió havia de servir per refer la unitat de l'independentisme. Ara, el meló obert amb els socialistes on, fins ara, s'han entès més al Congrés però amb el no de la reforma laboral i els vasos comunicants entre PSOE i PSC, també ho fan trontollar. Illa respon: "Jo no plantaré al president de Catalunya, com sí han fet altres formacions polítiques. Ara bé, hauria preferit que s'hagués aprovat per una majoria molt més àmplia. I també hagués preferit que el PP tingués una visió de país més amplia". I a l'horitzó, teòricament immediat, també hi ha la taula de diàleg. D'aquesta, el líder socialista català ha assegurat que "no perilla pel vot d'ERC a la reforma".

La taula, fins a la primavera

Una taula que no perilla però està en punt mort. La intenció de reemprendre la taula de diàleg des de la Moncloa s'ajorna fins a la primavera. Aquesta és la intenció del president espanyol, Pedro Sánchez, que prioritza les eleccions imminents a Castella i Lleó. Així doncs, tiren la pilota endavant fins, com a mínim, el 20 de març, quan s'inicia aquesta estació que acaba el 21 de juny. També les eleccions a una altra comuntat, Andalusia, podrien acabar sent una prioritat que deixés en darrer terme la taula. La Junta andalusa, encapçalada pel popular Juan Manuel Moreno, ha començat a anular tota l'agenda d'actes del mes de maig ja que preveu un avançament electoral. Però més enllà de la política estatal, també hi ha altres fets que passarien o han passat per davant: l'esclat del volcà de La Palma el passat 19 de setembre que es va allargar fins el 13 de desembre; la retirada l'estiu passat de l'Afganistan, al capdavant amb els militars dels Estats Units després de dues dècades; i ara la tensió entre Rússia i els americans pel control d'Ucraïna i els seus territoris fronterers. I sempre, a l'ombra, la pandèmia per la covid que fa saltar pels aires qualsevol petita previsió establerta. La resposta prèvia per part del Govern a fixar una data per la nova reunió de la taula de diàleg és que hi ha pressa. El conseller d'Empresa, Roger Torrent, assegurava que "no es pot dilatar més perquè no hi haurà més oportunitats històriques com aquesta". La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja va donar per fet que aquest gener estava perdut però assegurava que "esperaven que fos a principis d'any". Tot i que des de La Moncloa, demostren i expliciten, que ara la taula no és prioritària.