El discurs de José María Aznar recolzant la candidatura del seu candidat a Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, aquest cap de setmana, ha servit per constatar que continua considerant-se, ell mateix, el millor president de la història d'Espanya. Com ja va fer amb Mariano Rajoy anteriorment, ara va aprofitar per carregar contra l'actual líder popular, Pablo Casado, en un missatge carregat de segones: "Hi ha moltes persones que s'agafen a suposades solucions barates, fàcils, màgiques, a populismes mentiders i falsos, perquè no tenen un referent fort amb qui confiar. Ser un referent fort és fonamental al món d'avui", ha afegit Aznar, que creu que "els sentiments no poden eliminar la raó" i que "qui intenta eliminar la raó pels sentiments, s'equivoca". I conclou: “La política, el projecte i el lideratge és idea, raó, sentiment. Tot això és el que cal barrejar i allò que fa un gran projecte conjunt”. I en aquesta síntesi d'ingredients per triomfar en política ha posat d'exemple altres personatges destacats del PP i, en darrer terme, un Casado a qui pràcticament oblida citar-lo: "Avui, els protagonistes són altres, Mañueco, Feijóo, Ayuso, Moreno Bonilla, López Miras, o tants altres”. Veient que se l'oblidava, ha afegit: “O Pablo Casado, és clar".

Des de l'auditori castellà no hi havia Casado, a qui li xiulaven les orelles mentre Aznar continua amb el seu discurs incansable: “Escolto dir que cal guanyar perquè arribi no sé qui a La Moncloa, perquè arribi no sé qui al palau de no sé què, a la casa de no sé què o al convent de no sé què. Escolteu, la pregunta és, i per fer què? Es guanya, per fer què?”. I va tirar de triomfalismes per assegurar que el PP li deu molt a Mañueco i a ell mateix: "Fa anys aquí va començar tot. Un partit unit, fort, guanyador. Aquí es va gestar una alternativa nacional, reformista, centrada, triomfadora, davant d'un socialisme antiquat i fracassat. Aquí es va gestar un projecte transformador, per a Castella i Lleó primer, i per a Espanya després. A nosaltres, permeteu-me que ho digui així, no ens han fet, ni concebut, ni ideat, ni ens han parit per fer petites coses, sinó per crear, fundar, fer, construir i per guanyar. Sobretot quan hem de guanyar al servei dels altres”, mentre tothom l'aplaudia cada vegada més. 

91d7916889c3acb62657c603e4da09782c02716dEl president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, amb José María Aznar i Ana Botella a Valladolid / Font: EFE

Casado respon

El discurs ha comportat un efecte paral·lel, allunyat de la rivalitat entre socialistes i populars per guanyar la presidència de Castella i Lleó el proper 13 de febrer. Aznar va provocar les ganes de Casado i aquest també ha acabat contestant per al·lusions. La falta de lideratge que definia Aznar, li va servir per justificar la fuga que alguns votants han fet cap a Vox. Casado, davant 500 simpatitzants ahir diumenge, va voler aclarir "l'absència de referent fort" que definia l'expresident: “Quin és el projecte del PP? Que els espanyols puguin fer realitat el seu propi projecte”, ha contestat Casado a Aznar, sense citar-lo, però fent referència clara a les seves crítiques el dia anterior. En el seu discurs, el líder del PP també s'ha llançat a l'atac contra Vox, el partit que amenaça d'impedir que el PP aconsegueixi un triomf rotund a Castella i Lleó. I sobre el "per fer què" que es preguntava Aznar, l'actual líder Casado li recorda el projecte que ja va presentar a València: "El discurs que vaig fer aleshores és el meu discurs d'investidura. Aquí hi ha tot el que cal fer a Espanya, allò que necessita Espanya. Va ser un discurs després de parlar amb 400 experts, analitzar 50 reformes legislatives i que, en definitiva, parlava de tornar el poder a les persones”. No obstant, ambdós han mantingut la guerra freda sense citar-se. Casado tampoc ha mencionat Aznar quan contestava a les seves interpel·lacions, però sí que ho ha fet al començament del seu discurs en recordar que l'expresident va ser diputat per Àvila, igual que ho va ser ell, que seguirà el seu camí arribant també a la Moncloa, tal com desitja. Posteriorment, també va atacar de forma més clara el líder de la ultradreta, Santiago Abascal, i va marcar perfil propi definint-se com "un reformista" que "Vox, en cap cas, s'ho planteja".