El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha considerat que les restriccions actuals per fer front a la pandèmia del coronavirus ja són suficients. D'aquesta manera, el titular de Sanitat s'ha mostrat contrari a avançar el toc de queda tal com demanen alguns territoris. 

"La situació és preocupant després de Nadal, però els instruments són suficients”, ha dit el també candidat del PSC a les eleccions catalanes en una entrevista a la Cadena Ser. 

Tot i el que considera el ministre, en el Consell Interterritorial d'aquest dimecres Estat i comunitats debatran si s'ha d'ampliar o no el ventall de la restricció de mobilitat nocturna. Ara bé, Illa ha recordat que "la mesura del toc de queda ja va ser suficient per doblegar la segona onada".

Les dades de Covid a Espanya

El Ministeri de Sanitat va informar aquest dilluns de 84.287 nous positius per Covid-19, un fet que deixa la xifra global de contagis a l'estat espanyol en 2.336.451 casos confirmats per proves diagnòstiques.

La xifra de víctimes per coronavirus s'ha incrementat en 455 persones i ja són 53.769 els morts per la pandèmia a Espanya. Andalusia encapçala la xifra de contagis en els últims 7 dies amb 33.008 casos, seguida de Madrid amb 27.704 casos i Catalunya amb 25.335. 

Salvador Illa està preocupat per les xifres elevades, però ha demanat paciència a l'hora de veure si les darreres restriccions han fet efecte o no. "La situació és molt preocupant, però els casos s'incrementen com a conseqüència del Nadal", ha afegit.

La vacuna

L'Estat ja ha distribuït un total d'1.139.400 vacunes arreu del territori i n'ha administrat 768.950 fins divendres. Aquesta matinada de dilluns ha arribat una nova remesa setmanal de dosis de la vacuna de Pfizer, amb un total de 205.727 dosis que es repartiran de manera equitativa entre les comunitats.

"Estem vacunant a velocitat de creuer", ha explicat el ministre, al mateix temps que ha celebrat el complement que podria suposar per a la vacuna el nou medicament de GrifolsGrifols ha anunciat que a partir del febrer iniciarà un assaig clínic amb un nou medicament que podria proporcionar immunitat immediata contra la Covid-19 després de donar positiu i que aniria adreçat a gent gran, personal sanitari i pacients immunodeficients en els casos que no es recomana la vacunació.

Les eleccions al Parlament

Aquest dimarts, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha de decidir sobre el recurs presentat per un particular que demana mesures cautelaríssimes per suspendre l'ajornament de les eleccions, que inicialment s'havien de celebrar el 14 de febrer i el Govern va ajornar fins al 30 de maig.

Salvador Illa és el candidat dels socialistes catalans, tot i que ha deixat clar que no deixarà el seu càrrec de ministre fins que comenci la campanya electoral. Illa s'ha mostrat confiat: "Amb 15 dies en tinc prou per explicar el meu projecte als catalans". 

Finalment, ha sigut taxatiu quan li han preguntat si entraria a formar part d'un Govern amb ERC: "No formaré part d'un Govern amb un partit independentista".