L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que "està preparat per presidir Catalunya". "Vull ser president de la Generalitat perquè tinc esperança i confiança en Catalunya. M'ho prenc com un acte de servei i accepto la candidatura: estic preparat per presidir Catalunya", ha defensat Illa en el Consell nacional Extraordinari del PSC, on també ha comparegut el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

"Recuperarem una Catalunya de la qual sentir-nos orgullosos", ha assegurat l'actual ministre en la seva primera intervenció com a candidat a la Generalitat en les eleccions del 14 de febrer, una posició que ha acceptat com a "acte de servei". "Confio en Catalunya i en les capacitats dels catalans vencent les adversitats. Sense revenges, retrobant-nos", ha remarcat.

Salvador Illa, candidat a la presidència de la Generalitat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet oficialment el pas el costat aquest dimecres per deixar pas a Salvador Illa com a candidat a la presidència de la Generalitat. "Tinc ganes de fer política, però avui no es tracta d'això: avui es tracta d'elegir un futur president de la Generalitat", ha explicat així la seva decisió "personal, però sobretot política" que ha pres amb l'ajuda i el consell de Pedro Sánchez, segons ha declarat.

Miquel Iceta - PSC

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet oficialment el pas el costat per deixar pas a Salvador Illa com a candidat a la presidència de la Generalitat. / PSC

"És un president per unir els catalans, que porti al cap i el cor el país sencer, i no una meitat", ha defensat Iceta la candidatura d'Illa, criticant durament l'actual Govern. "Es va prometre la independència i només ha obtingut incompetència i decadència. No volem seguir sent la riota perquè uns no estiguin a l'altura", ha atacat. Segons Iceta, Salvador Illa és la proposta guanyadora per a una "Catalunya triomfant", seguint el fil progressista d'altres presidents socialistes com Pasqual Maragall i José Montilla.

Nou candidat a poc més d'un mes de les eleccions

La notícia de Salvador Illa com a candidat del PSC a les eleccions del 14 de febrer s'ha sabut aquest dimecres, tot i que recentment tant el ministre com el mateix Iceta havien assegurat que el primer secretari ocuparia el primer lloc a les llistes. És més: l'oferta d'Iceta ja estava sobre la taula en plena segona onada, segons revela El País. Les estadístiques poc favorables pel partit i la creixent popularitat del ministre han estat els principals factors decisius per prendre aquesta decisió.

I ara on queda el primer secretari del PSC? Segons ha dit ell mateix en el Consell nacional extraordinari d'avui, les ganes de fer política no les ha perdut i Pedro Sánchez s'estaria plantejant donar-li la cartera del ministeri de Política Territorial. L'actual ministre del gabinet, Carolina Darias, passarà a ser la substituta d'Illa per mantenir la mateixa línia en els Consells Interterritorials i el pla de vacunació.