L'actual ministra de Política Territorial, Carolina Darias, serà la substituta de Salvador Illa al capdavant del Ministeri de Sanitat. Segons han informat fons de l'executiu espanyol a TVE, el govern de Sánchez vol donar continuïtat a la tasca d'Illa després que marxi com a candidat del PSC a les eleccions del 14-F; i precisament Darias l'ha estat acompanyant tots aquests mesos en els diversos Consells Interterritorials de Sanitat amb els governs autonòmics. 

A més, Darias també ha estat implicada en el pla de vacunació contra la Covid-19 que va començar el passat diumenge. 

Darias al capdavant del ministeri de Sanitat

Salvador Illa abandonarà el càrrec de ministre després de prop de dotze mesos per encapçalar la candidatura del PSC a la presidència de la Generalitat. La pandèmia ha ocupat gran part del temps que Illa ha estat al capdavant del ministeri, una tasca molt gran sobretot durant la primera onada quan el govern espanyol va centralitzar la gestió sanitària i Illa es va convertir en la principal autoritat competent.

No va ser fins a principis d'estiu quan el govern de Sánchez va decidir començar la desescalada i, després de la fi del primer estat d'alarma, es va posar en marxa el Consell Interterritorial per gestionar conjuntament la situació amb les autoritats autonòmiques. La ministra Darias no s'hi va sumar fins després de l'estiu, i hi participa com a responsable de Política Territorial. La seva participació en els consells i en la posada en marxa del pla de vacunació contra la Covid-19 podrien ser els principals motius pels quals se l'ha escollit com a substituta d'Illa al Ministeri de Sanitat.

Iceta, substitut de Darias?

Per altra banda, Pedro Sánchez es planteja que Miquel Iceta substitueixi Darias al capdavant del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública. Després de la marxa de la ministra al capdavant de Sanitat, quedaria lliure la plaça i no és el primer cop que es planteja Iceta per cobrir aquesta posició. 

Sánchez hauria tingut sempre la idea d'incorporar Miquel Iceta a la política nacional, ja que va ser un dels pocs barons del partit que va ser fidel a Sánchez durant la crisi que el PSOE va viure el 2018. Ara, Illa serà el candidat del PSC al 14-F després que el primer secretari dels socialistes catalans hagi decidit fer un pas enrere. D'altra banda, Illa conservaria el càrrec de secretari de l'Àrea d'Organització del PSC.