Les picabaralles i la desunió han marcat la relació entre els partits independentistes en els darrers anys. El cert, però, és que la falta de confiança també marca la relació entre els partits unionistes i aquesta setmana de negociacions per a la investidura ho ha tornat a evidenciar.

Des que el PSC va guanyar les eleccions del 14-F va assegurar que presentaria el seu presidenciable, Salvador Illa, a la investidura tot i saber des de la mateixa nit electoral que sumar una majoria era impossible a causa dels 74 escons independentistes. A falta de pocs dies perquè se celebri el debat d'investidura, els socialistes insisteixen en la gesta al·legant un possible desacord entre ERC i JxCat.

I tot i que és cert que el republicà Pere Aragonès encara ha de rebre l'aval de la militància de la CUP i, el més important, el suport dels 32 escons de JxCat, Illa encara ha reunit menys suports. Les primeres carbasses amb què ha topat han estat la dels comuns, qui, a priori, havien de ser els seus socis de Govern repetint la fórmula de la Moncloa.

El 'No' de Vox i comuns

La líder de la formació, Jéssica Albiach, ja ha deixat ben clar que no contribuiran a investidures fake tancant la porta a donar suport al candidat socialista. Albiach ja li ha fet saber a la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Jessica Albiach - ACN

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, en roda de premsa després de reunir-se amb Borràs / Foto: ACN

Un altre partit que ha tancat la porta a Illa ha estat Vox. Des de la formació confirmen a ElNacional.cat que "en cap cas" donaran els seus vots a l'exministre de Sanitat, fins i tot si es donés la possibilitat que JxCat i ERC no assolissin un acord per investir Aragonès. Els ultraespanyolistes ja van deixar clares les seves intencions votant els seus propis candidats a la Mesa durant la sessió constitutiva del Parlament, al contrari que Ciutadans i el PP, que van donar suport a Eva Granados per presidir la Cambra.

Amb el rebuig de comuns i ultres, als socialistes només els queda sondejar Ciutadans i el PP, tot i que la suma dels tres partits només dona per una irrisòria suma de 42 diputats, els mateixos que sumen ERC i la CUP. La mateixa portaveu socialista, Alicia Romero, ha confirmat que tenen previst reunir-se amb taronges i populars properament.

El suport de Ciutadans i la incògnita del PP

De fet, qui ja ha avalat la investidura d'Illa ha estat Carlos Carrizosa, que ha confirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que abans donarà suport a un candidat constitucionalista per investir-lo president de la Generalitat, en referència al mateix Illa, que a "un independentista que vulgui l'embat democràtic" amb l'Estat.

Carrizosa Borras

Carrizosa ha anunciat el suport del seu partit a Illa abans de reunir-se amb Borràs / Foto: Parlament

Per part del PP les coses no són tan clares. Fonts del partit expliquen a aquest diari que aquest tema encara no s'ha tractat i que esperaran a que Borràs proposi un candidat per decidir-ho. Sense voler concretar més, sembla difícil que els populars puguin arribar a donar suport a Illa tenint en compte la duresa d'Alejandro Fernández amb l'exministre durant la campanya.

Ara bé, cal recordar que els populars sempre van retreure a la líder del partit taronja, Inés Arrimadas, que no es presentés a la investidura justificant que la formació li hauria donat suport. La situació en què es troba Illa ara és exactament la mateixa, aritmèticament parlant.