L'oposició s'aprofita. Enmig de l'ennuig que ha esclatat entre els dos partits del Govern de la Generalitat, Esquerra Republicana i Junts, el secretari general dels socialistes, Salvador Illa, ha aprofitat per furgar-hi en la ferida. Tot plegat, arran del comentari que va fer ahir el portaveu dels republicans al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, en què donava per bones les informacions que han sorgit en els darrers mesos i que vinculen l'entorn de Carles Puigdemont amb el govern rus de Vladímir Putin. Rufián va arribar-se a referir-s'hi com a "senyorets" que juguen a ser James Bond. Les paraules van ser durament criticades per Junts, però també per altres figures de l'independentisme com Elisenda Paluzie.

Ara, ha estat el líder socialista que s'ha pronunciat. Salvador Illa ha afirmat avui que en el govern català "falta diàleg i sobren picabaralles" entre els socis de l'executiu. Des de l'inici de la legislatura, el socialista ha lamentat en nombroses ocasions les discrepàncies entre ERC i Junts, i avui ha tornat a fer-ho. "El govern no funciona, està dividit i fa falta un canvi de rumb", ha avisat. "Estem treballant per construir una alternativa". En aquesta línia, ha avisat que "no és temps per lluites constants quan s'ha d'estar pel que s'ha d'estar", en relació amb altres problemes més importants.

 

"Senyorets creient-se James Bond"

Gabriel Rufián va fer ahir el seu sonat comentari quan va estar preguntat pels suposats contactes russos de l'entorn del president Carles Puigdemont, a través de Josep Lluís Alay, publicats per mitjans com El Confidencial  o El Periódico. Gabriel Rufián hi va donar carta de veracitat i va criticar que eren "senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb gent equivocada perquè durant una estona es creien James Bond". En aquest sentit, el portaveu republicà al Congrés va deixar clar que "no ens representen" i que és d'una "frivolitat terrible" només pel fet de voler "fer-se selfies en segons quins despatxos". Va deixar clar que s'estava "contenint" i va afirmar que les explicacions no les han de donar ells. "Mai no ha representat la nostra línia de política internacional reunir-se amb sàtrapes. Romeva ho va poder fer i no ho va fer", va concloure.

Junts no es queda callat

L'entorn de Junts va ser el primer a respondre. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va advertir a Rufián que "és impossible ser més miserable". "És possible ser més ignorant? En tot cas, és impossible ser més miserable", va retreure Sànchez. "I és indiscutible que, qui parla així, ⁩es converteix de fet en portaveu oficial de les clavegueres de l’estat i la bombolla de la dreta mediàtica", el va avisar, abans de concloure amb dues paraules: "Així, no". També el vicepresident, Jordi Puigneró, no va poder evitar traslladar al president, Pere Aragonès, el seu enuig per les paraules de Rufián, que considerava "intolerables" i va demanar si aquesta era la posició d'ERC, segons fonts de vicepresidència.

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, tampoc va quedar-se callada, repudiant el comentari del republicà en un tuit: "Ja fa massa temps que Gabriel Rufián contribueix al relat criminalitzador de l'independentisme", va advertir. També va aprofitar per recordar quan el diputat va criticar-la per defensar que les protestes després de la sentència als presos independentistes havien internacionalitzat el conflicte amb l'Estat: "Vaig callar quan ho va fer amb mi el 2019 per no caure en la provocació que busca". I no va poder-se estar de condemnar-lo enèrgicament: "Avui ha creuat moltes línies vermelles".

"Conversa de cafè amb amics"

La portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, també s'ha pronunciat en una línia similar, lamentant les paraules "gruixudes" de Rufián, i titllant-les de "falta de respecte" cap a Junts. "A mi m'entristeix. Ja fa molt temps que diem que aquest Govern està trencat i dividit. No parem de veure trencaments com aquests", ha advertit. "Tothom pot pensar el que vulgui, però sembla més una conversa de cafè amb uns amics que no unes declaracions d'un portaveu d'Esquerra al Congrés". I ha criticat que a la política catalana hi hagi tanta falta de respecte.