El primer secretari del PSC, Salvador Illa, considera que l'amnistia i l'autodeterminació que defensa el Govern de Pere Aragonès "no són el camí" ni són factibles, sinó que "són impracticables i generaran frustració" als qui les defensin, segons afirma Illa. En una entrevista d'Europa Press, Illa ha negat que la majoria dels catalans apostin pel camí de l'amnistia i l'autodeterminació, i ha assegurat que el que vol la majoria és millorar l'autogovern de Catalunya; avançar en un "finançament just", garantir la prosperitat i promoure polítiques públiques de seguretat des del respecte als Mossos d'Esquadra.

Aquests quatre aspectes són que els que prioritza el PSC per mostrar-se com l'alternativa al Govern d'Aragonès i per defensar un camí, que segons ells, consideren que té horitzons realistes i en els quals té lloc tota la societat catalana: "Ells van amb dues coses; jo vaig amb quatre". Pel que fa a la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat  sobre la possibilitat que culmini amb un referèndum, ha insistit que els socialistes descarten "votar una ruptura", però donen suport a un referèndum sobre un eventual acord.

El PSC com a alternativa

"M'agradaria que hi hagués un Govern que durés quatre anys. I que nosaltres puguem en aquests quatre anys dibuixar un camí alternatiu", ha dit Illa referint-se al govern d'Aragonès. Ha recordat que la legislatura va començar fa sis mesos i ha defensat que Catalunya necessita estabilitat.

Ha insistit que el millor servei que pot prestar el PSC és "donar una alternativa" a Catalunya, i ha avançat que el "govern alternatiu" en el qual ha organitzat al seu grup parlamentari actualitzarà el seu pla de treball per dibuixar amb més intensitat aquesta proposta. 

L'engany del 52%

Illa ha titllat de "ficció" i "engany" l'afirmació que al Parlament existeix una majoria independentista del 52%, perquè el Govern d'ERC i Junts suma el 41,37% i amb la CUP no aconsegueixen el 50%, de manera que qui defensa aquesta xifra afegeix a partits que van quedar fora de la Cambra, com el PDeCAT. 

El líder socialista ha afirmat que "el 52% va ser una ficció des del principi, però, a més, en el procés de negociació dels Pressupostos catalans s'ha constatat que la majoria d'investidura s'ha trencat", perquè el Govern els ha aprovat amb un acord amb els comuns, i no amb la CUP. Ha afegit que "un govern ha de governar pel 100% dels catalans, i no pel 52%; autoetiquetar-se com el Govern del 52% ja és, de servei, un error greu", segons Illa, que ha assegurat que mai no ha existit una majoria independentista del 52% i ha ironitzat que sumar i restar està a l'abast de tots.

Celebració pels Pressupostos

Ha celebrat que Catalunya tingui uns Pressupostos a partir de l'1 de gener, tanmateix ha argumentat que han suposat "la ruptura de la majoria de la investidura i l'evidència de la fragilitat del Govern". Illa ha acusat l'Executiu d'Aragonès de no haver aprofitat els comptes per trencar inèrcies: el PSC estima que hi ha entre 1.000 i 1.500 milions d'euros que hi podrien haver-se "reprioritzat", obrint debats com la reordenació d'ens autònoms i empreses públiques que depenen de la Generalitat.

El dirigent socialista ha plantejat la necessitat que hi hagi delegats de la Generalitat a les quatre províncies catalanes i repensar la seva estructura territorial, "en un moment en què en un dia es pot anar i venir de qualsevol lloc de Catalunya". Però Illa veu a un Govern "molt presoner d'inèrcies i d'acords interns entre els dos membres que ho formen, molt paralitzat a l'hora de mirar de forma objectiva que és un moment de transformar-se i de canviar", en una situació condicionada per la pandèmia de Covid-19.

 

Imatge principal: El primer secretari del PSC, Salvador Illa, durant una entrevista d'Europa Press / Europa Press