El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha acusat la dreta i la ultradreta "d'anar de la mà" a la manifestació de Barcelona "per sembrar la por i la crispació" al voltant de la idea que Espanya es trenca. "No es trenca res, reconèixer la diversitat ens enforteix, i negar-la ens debilita; dialogar ens cohesiona i ens impulsa cap a un horitzó comú, mentre que la imposició a través del monòleg ens separa", ha dit Illa, en referència a les negociacions -amb l'amnistia al centre- per investir Pedro Sánchez president del govern. El primer secretari del PSC, que ha participat en l'escola de formació de les joventuts socialistes al Bades, ha demanat "respecte" pels resultats del 23-J i ha recordat que van ser "un no rotund" al PP i Vox.

Salvador Illa ha participat aquest diumenge a l'escola de formació Guillermo Vidaña de la Joventut Socialista de Catalunya (SJC). Des de Castellnou de Bages el primer secretari dels socialistes ha fet referència a la manifestació d'aquest diumenge a Barcelona convocada per SCC contra l'amnistia, i on hi han participat dirigents del PP, de Vox i de Cs.

El trencament d'Espanya

Illa s'ha remès a l'assaig de Raimon Obiols 'El temps esquerp', on en un dels seus apunts evoca un pensador hongarès del segle XX que reflexiona al voltant del concepte de la por com a factor per sembrar odi i crispació. "La por a la ruptura de la nació, de la pàtria; quina arma tan poderosa i perillosa, dir que Espanya es trenca, per sembrar tensió i crispació", ha dit el primer secretari del PSC, en referència a la marxa de Barcelona.

I aquí, Salvador Illa ha acusat la dreta i la ultradreta, en clara referència a PP i a Vox, d'anar "un cop més de la mà" per estendre "la por i la crispació" i voler "destruir". "Doncs Espanya som tots, els qui viuen a Catalunya, al País Basc, a Madrid o a Andalusia; i tots els espanyols vam votar el 23-J i vam dir un 'no' rotund, sobretot a Catalunya, a un govern de la dreta i la ultradreta", ha dit el socialista, en referència als resultats de les últimes generals.

"I vam dir 'sí' a una Espanya plural i diversa, que vol seguir avançant sense por i que ha de ser liderada per Pedro Sánchez", ha afegit Illa, demanant "respecte" pels resultats de les eleccions, "per allò que han votat els ciutadans i per als procediments de les institucions".

El govern espanyol acusa PP i Vox de "nostàlgics de l'enfrontament"

 El ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha criticat que aquest diumenge “partits nostàlgics de l’enfrontament s’han manifestat a Barcelona”. “Encara recordem la incompetència total amb la qual van gestionar la situació a Catalunya i l’herència catastròfica que van deixar”, ha assegurat el dirigent socialista en una publicació al seu perfil de Twitter. I s’ha contraposat amb la dreta: “Nosaltres, sempre a favor del diàleg, la convivència i la Constitució”.