El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha explicat que, en les darreres setmanes, s'han intensificat les negociacions amb el Govern de la Generalitat i el seu president, Pere Aragonès, per desencallar els pressupostos del 2024. Ara bé, Illa ha avisat els republicans que han de complir amb els acords de l'any passat, que incloïen la B-40 entre Terrassa i Sabadell, el Pla Director Urbanístic del Hard Rock i una comissió sobre la modernització de l'aeroport del Prat. "Hi ha coses que estan costant molt, com la B-40, que s’hauria d’haver fet el març de l’any passat. Encara queden coses per complir", ha avisat Illa en una entrevista a RTVE. 

Després que la consellera d'Economia, Natàlia Mas, hagi dit que els comptes es poden tancar en qüestió de dies, Illa ha respost que "sempre s'han pogut tancar en qüestió de dies". "S'haurien pogut tancar al setembre, a l'octubre o al novembre", ha afegit el cap de l'oposició al Parlament, que ha avisat que votar "no" als comptes és una opció sobre la taula, malgrat que "li costaria molt". 

Demana no sacrificar solvència per una majoria 

El líder del PSC ha reclamat que tothom estigui "a l'altura" pel que fa a la llei d'amnistia i ha defensat que "no es pot sacrificar la solvència jurídica de la llei a canvi d'una majoria suficient". Illa està convençut que l'aposta dels socialistes per una amnistia no ha perjudicat el PSOE en els resultats electorals a Galícia. I, amb relació a Catalunya, ha considerat que l'amnistia tindrà un efecte "positiu" en l'electorat del PSC. "El mínim comú denominador de totes les eleccions és que la gent vol política útil i no vol confrontació", ha dit. "Ha de passar dos filtres, com el TC i el TJUE. Els jutges després faran les seves interpretacions", ha assegurat Illa, que no ha descartat uns indults als qui no entrin a la llei d'amnistia, tal com va posar sobre la taula el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano

Pressupostos a Barcelona

Respecte al projecte de pressupostos de Barcelona, als quals aquest dimarts BComú i ERC donaran suport perquè superi el primer tràmit en la Comissió extraordinària d'Economia, ha elogiat als republicans per "fer una cosa intel·ligent, que és política útil", si bé ha descartat un canvi de cromos de cara als de la Generalitat, en les seves paraules.

Pel que fa als resultats electorals a Galícia, Illa ha subratllat que la figura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "no està qüestionada"." Jo em prendria els resultats com un estímul. No han estat uns bons resultats", ha admès el cap de l'oposició al Parlament, qui ha donat suport al candidat dels socialistes gallecs, José Ramón Gómez Besteiro. "S’ha d’analitzar el context. Ha estat apartat 7 anys de la vida política per unes acusacions judicials que s’han demostrat falses. Ha tingut poc temps", ha dit Illa, qui considera que s'ha de construir "una alternativa política" i que creu que "seria un error donar batzegades". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!