El secretari general del Podemos, Pablo Iglesias, ha garantit al president Carles Puigdemont durant l'entrevista que han mantingut al palau de la Generalitat, que el seu partit defensa i seguirà defensant el referèndum per a Catalunya. El president, per la seva banda, l’ha emplaçat a continuar impulsant-lo però ha subratllat que el Govern seguirà amb el full de ruta marcat.

El líder podemista ha arribat a Barcelona després d'anunciar aquest matí a Madrid la convocatòria d'una consulta entre les bases de la seva formació per decidir si els seus diputats han de fer costat a l'acord entre PSOE i Ciutadans per a la investidura de Pedro Sánchez.

L'entrevista entre els dos polítics al palau de la Generalitat ha estat llarga, una conversa d'hora i mitja que les dues parts han qualificat de cordial i durant la qual han analitzat la situació política a Catalunya i Espanya.

Abstenció d'ERC i DiL

El podemista ha advertit que les possibilitats de fer realitat un referèndum a Catalunya són molt diferents si a Madrid hi ha un govern d’esquerres o bé una gran coalició entre PP i PSOE. En aquest sentit, ha subratllat que tant en les reunions a porta tanca que va mantenir conjuntament amb ERC i Democràcia i Llibertat (DiL), com en públic, els dos grups catalans van garantir l’abstenció al Congrés per fer possible el govern que desbanqui el PP de la Moncloa.

Iglesias ha tingut molt d'interès a subratllar que Podemos "compleix la seva paraula", que no volen que Catalunya marxi d'Espanya i que la sortida del debat sobiranista ha de passar pel reconeixement com a nació a través d'una reforma constitucional, a banda d'un referèndum legal. "Ho hem defensat i ho seguirem fent. Ningú pot negar la coherència que hem tingut en aquesta qüestió", ha insistit.

Serà ineludible

"És la millor solució i és la que més tard o més d'hora serà ineludible", ha assegurat en ser preguntat sobre les possibilitats de convocar una consulta que, segons la seva opinió, està avançant en l'opinió pública espanyola. “Per nosaltres defensar el que pensem sobre plurinacionalitat Espanya no ha estat senzill", ha assegurat.

Pel que fa la proposta del Govern dibuixada en el full de ruta ha admès que respecta les solucions unilaterals però que "no és el que vol la majoria de la societat catalana".

Full de ruta

No és aquesta l'opinió que li ha traslladat Puigdemont que, tot i mantenir la porta oberta a la possibilitat d'un referèndum, ha deixat clar que el seu Govern no té intenció a renunciar al full de ruta cap a l'Estat independent.

Durant la reunió, el líder podemista ha emfasitzat els canvis que està vivint la política i els partits tant a Catalunya com a Espanya per assegurar que tot plegat "permet imaginar un futur diferent" amb "escenaris inèdits". Per aquesta raó, i tenint el compte les decisions que s'hauran d'adoptar en les setmanes vinents, els dos polítics s'han emplaçat a tornar a parlar ben aviat. De fet, a les files de Podemos es consolida la idea que la convocatòria electoral s'està convertint en la sortida gairebé inevitable.

Els comentaris sobre la precipitació dels canvis que s'estan succeint ha portat a una broma entre els dos polítics quan Puigdemont ha explicat a Iglesias que si hagués sabut amb més temps que seria nomenat president "potser hauria anat al perruquer abans". "I jo li he dit: President, què m'ha d'explicar!", ha explicat el polític madrileny.

Iglesias ha arribat a la plaça Sant Jaume en una furgoneta, a les cinc de la tarda, sota una intensa pluja. Abans d'entrar ha assegurat que es tractava d'una trobada institucional, que per a ell era un honor i que no hi hauria "cap tema exclòs". "Espero parlar de política i crec que això és bo", ha assegurat.

Abans de començar l'entrevista, Puigdemont li ha regalat el llibre Andreu Nin: seguint les seves passes amb una dedicatòria en castellà. "Per a Pablo, com a agraïment, perquè conegui millor la biografia d'algú que expressa molt bé el compromís de l'obrerisme català en la lluita pels drets nacionals com indissociable del projecte social".

Aquest gest ha sorprès el polític madrileny, habituat a ser ell qui porta regals als seus interlocutors i no a l'inrevés.

Rajoy

Durant la roda de premsa, el líder de Podemos s'ha referit també a la falta de comunicació entre Puigdemont i el president espanyol, Mariano Rajoy. "És una situació d'anormalitat institucional que només hagin fet una encaixada de mans en un acte institucional a l'aeroport. Per molt diferent que pensin seria bo que dialoguessin", ha retret tot lamentant que l'immobilisme i la unilateralitat no ajuden a solucionar problemes. 

Abans de marxar, Iglesias ha assegurat que no tenia previst entrevistar-se amb el vicepresident, Oriol Junqueras, que avui no té previstes més reunions polítiques i que reprendrà la seva activitat pública amb les cites organitzades per En Comú Podem i l'assemblea d'ICV demà.