El líder de Podemos, Pablo Iglesias, sospita que la legislatura del president de la Generalitat, Quim Torra, "no durarà gaire" perquè hi ha "molts sectors" de l'independentisme que "estan cansats d'ell".

En una entrevista a El món a RAC1, Iglesias creu que "molt aviat" hi haurà eleccions a Catalunya i que "hi haurà un president o presidenta diferent". Preguntat per si Ada Colau podria ser aquesta nova representant del Govern, el líder de Podemos ha explicat que li consta que l'objectiu de l'alcaldessa de Barcelona és seguir a l'Ajuntament quatre anys més. No obstant, Iglesias considera que Colau "no té límits" i que "tant de bo" fos presidenta de la Generalitat o d'Espanya.

En aquest sentit, el candidat d'Unidas Podemos ha assegurat que a ell encara li queda "molta metxa", tot i que ha indicat que la seva continuïtat dependrà dels inscrits al partit. "Estic segur que després de mi vindran els lideratges femenins", ha afegit.

Una Espanya republicana: l'escenari "més còmode" pels catalans

D'altra banda, Pablo Iglesias ha destacat que els avenços democràtics de la societat caminaran "necessàriament" cap a una Espanya republicana, i ha subratllat que aquest escenari seria "molt més còmode" per a la nació catalana, que no pas una monarquia. "Podria pràcticament garantir que ningú voldria marxar", conclou.

Així mateix, Iglesias ha destacat que el conflicte entre Espanya i Catalunya se soluciona parlant fent una taula de partits que "no s'excloguin temes" i que es puguin trobar una solució que "permeti avançar". D'aquesta manera, el líder de la formació morada troba "ridícul" que Sánchez no agafi el telèfon a Torra.

Iglesias ha remarcat que no es poden posar línies vermelles i que els últims anys s'han constat "dos grans fracassos": la unilateralitat i el 155 com amenaça permanent. "Cal deixar-los enrere", indica. Tot i així, el líder de Podemos creu que "la tensió plurinacional existirà sempre".

Pel que fa una celebració d'un referèndum, Iglesias és partidari de la via escocesa, però amb tres preguntes: si es vol que Catalunya sigui un Estat independent, que es segueixi en les mateixes condicions que ara o un encaix diferent de Catalunya dins Espanya. La tercera opció és, per Iglesias, la preferida i insisteix que una majoria de catalans voldria continuar dins l'estat espanyol amb unes altres condicions.

Protestes postsentència

En relació a les protestes a Catalunya després de la sentència del Suprem, Iglesias creu que “hi ha hagut violència” però diu que “per sort, la rebutja bona part de la societat catalana i de l’independentisme.” També ha advertit que “si talles una carretera, no et sorprèn que et posin una multa, ho assumeixes”.

Referint-se a les vagues a les universitats, Iglesias recorda que ell era dels estudiants que feia vaga i considera que és legítim que hi hagi piquets informatius. "És inevitable que hi hagi certes situacions de conflicte, però si hi ha gent que vol anar a classe, hi ha de poder anar", destaca.