El principal setmanari alemany, Der Spiegel, ha manifestat que el fins ara vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, ha pres una decisió d'alt risc en decidir presentar-se com a candidat a Madrid, i ha aventurat que això el pot socarrimar acabant amb la seva carrera política. El setmanari, de tarannà progressista, es fa creus del moviment que ha fet Iglesias.

Segons Der Spiegel, si l'actual presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, revalida el seu mandat, sigui amb majoria absoluta o amb el concurs del partit ultra Vox, Iglesias haurà fracassat. "I si fracassa, Iglesias no només haurà perdut Madrid davant la qui considera una prefeixista, sinó que probablement també haurà destruït la seva carrera política en poques setmanes. Per a un membre del govern espanyol i líder de partit, això és una caiguda bastant pronunciada", apunta amb un punt d'estupefacció.

El setmanari reconeix que Iglesias té mala peça al teler en el seu experiment. "El líder d'Unidas Podemos parteix d'una posició incòmoda: l'esquerra madrilenya està dividida, i en els darrers anys ha patit enfrontaments sobretot interns. Iglesias no hi ha estat aliè. El seu antic company Íñigo Errejón va fundar el seu propi partit, Más Madrid, després de barallar-se amb ell, i ara Errejón descarta fer una llista conjunta amb Iglesias. Segons les enquestes, en el pitjor dels casos Unidas Podemos podria fins i tot no superar la barrera del 5% dels vots. Iglesias ho vol evitar amb totes les seves forces", assenyala.

Der Spiegel

"Duel de populistes", titula el setmanari progressista Der Spiegel

Ayuso també s'ho juga tot en aquestes eleccions, tot i que ella ho fa des del capdavant de l'autonomia. "El que està en joc és molt alt tant per a Ayuso com per Iglesias. Si Ayuso guanya, i això sembla bastant possible en aquests moments, serà la nova dona forta dels conservadors. I si perd, s'haurà cremat per la seva proximitat a l'extrema dreta", pronostica. 

Der Spiegel no confia ni en Ayuso ni en Iglesias, i els considera a tots dos populistes. Preveu una campanya electoral bruta "que dividirà encara més Espanya". "Són un populista d'esquerra contra una populista de dretes", resumeix.

Però hi ha matisos. "Iglesias i Ayuso només tenen molt en comú a primera vista, perquè en realitat són com el foc i el gel. Tots dos tenen 42 anys, van néixer a Madrid un 17 d'octubre, i tots dos parlen amb frases fetes que caben en un tuit. Fa gairebé deu anys, van aparèixer junts al programa d'Iglesias a Youtube La Tuerka", recorda.

Aquest va ser el programa.