Davant dels dubtes que pugui haver-hi a Ferraz, Pablo Iglesias ha volgut oferir certeses. A poques hores de la cinquena reunió que mantindrà amb Pedro Sánchez aquest dimarts al Congrés, el secretari general de Podemos ha volgut reiterar un mateix missatge: no serà un obstacle en la crisi catalana, sinó que respectarà la posició dels socialistes. És per això que ha volgut donar "garanties" que el referèndum d'autodeterminació, que ells han defensat fins ara, no serà una "línia vermella".

En una entrevista aquesta nit a Telecinco, Pablo Iglesias ha constatat que tenen posicions diferents sobre Catalunya, però també quin és el resultat de les eleccions. “Si estiguéssim en el govern sabem que la nostra posició no es pot convertir en la del govern”, ha tranquil·litzat preguntat sobre el referèndum que defensen. “Ens podem trobar en el diàleg però no farem de les nostres posiciones línies vermelles”, ha insistit.

En aquest sentit, Iglesias ha dit que als socialistes els "toca liderar" la resposta, i ha recordat que Sánchez va guanyar les primàries parlant de "plurinacionalitat". Preguntat sobre si donaria suport a un hipotètic 155 plantejat pel PSOE, ha contestat que "la tasca de Sánchez no és aplicar el 155, sinó obrir espais de diàleg".

El líder de Podemos ha denunciat els mètodes dels socialistes, “poc seriosos”, de fer conèixer les propostes a través dels mitjans de comunicació. Ha lamentat que el document que els ha el PSOE aquest dilluns és “un copia-enganxa del seu programa”, i que fins i tot “no han tret coses que ja han fet” i contempla “passos enrere”. Davant d’això, ha reiterat que cal un govern de coalició com el que hi ha al País Valencià, a les Illes Balears o a 20 dels 28 estats membres de la Unió Europea. “Més aviat o més tard Pedro Sánchez negociarà amb nosaltres un acord integral de govern”, s’ha mostrat confiat. “No crec que sigui tan irresponsables de portar-nos a noves eleccions”, ha afegit.

Quan algú no té majoria absoluta, no pot parlar com si la tingués”, ha retret Iglesias al candidat socialista, a qui ha instat a “fer els deures” aquest juliol. “Nosaltres no hem parat de cedir”, ha contraposat el secretari general d’Unidas Podemos. Ha posat com a exemple la seva proposta de sotmetre a votació del Congrés el govern de coalició o el fet de no fixar línies vermelles en la qüestió catalana.

Sobre hipotètics indults als presos polítics en cas de condemna, ha demanat prudència perquè el tribunal deliberi. Però, arribat el cas, “caldrà discutir-ho”. I ha citat l’exemple de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que va expressar-se en aquests mateixos termes. “El que passa a Catalunya no ho solucionaran els tribunals, sinó el diàleg”, ha defensat.