Pablo Iglesias ha aprofitat la compareixença de Pedro Sánchez aquest dimecres per fer-li una exigència: que no cedeixi davant de les pressions del PP i Ciutadans per tornar a aplicar l’article 155  a Catalunya. De la mateixa manera que reclama al president Quim Torra que “respiri abans de fer un tuit”, al president espanyol li ha recordat que “hi ha sectors que volen que incendiï Catalunya”, i li ha reclamat que “no ho faci”.

En la seva rèplica al Congrés de Diputats, el secretari general de Podemos ha denunciat l’”excepcionalitat” que viu l’Estat espanyol. “És indecent que, mentre els presos polítics continuen en presó preventiva, alguns treballin perquè Villarejo surti de la presó”. Sense dir noms, ha instat alguns polítics a reconèixer en públic allò que diuen en privat sobre la presó injustificada dels dirigents independentistes.

“Tenim una realitat a Catalunya que és la que és”, ha recordat Pablo Iglesias al president espanyol, i ha defensat que “les forces independentistes governen legítimament perquè els han votat”. No obstant això, ha recordat que es tracta d’una societat complexa i plural perquè un partit “que vol posar fi a les autonomies” –en referència a Cs-- va ser la primera força i els comuns van guanyar les últimes dues eleccions espanyoles.

El dirigent d’esquerres també s’ha referit a les polèmiques declaracions del president Quim Torra sobre la “via eslovena”, i s’ha sumat a les crítiques. “Cap independentista vol que hi hagi una guerra a Catalunya, ni tampoc el context iugoslau. Se li va escalfar la boca”, ha afirmat.

A la dreta li ha reclamat que torni a tenir “altura d’Estat”, que considera que ha perdut. “Tant de bo el PP sonés una mica més a Ana Pastor i una mica menys a José María Aznar”, ha sostingut.

Qüestionar l’autogovern, un error

En nom dels comuns, ha intervingut la diputada Lucía Martín, que ha acusat Ciutadans de “no aportar més que crispació” a Catalunya, i els ha preguntat “de què ha servit”. Si bé ha dit que Torra és un “president desacreditat” i que probablement serà el “pitjor recordat”, també ha alertat que “qüestionar un altre cop l’autogovern seria un gravíssim error”.

En aquest sentit, Martín ha valorat com un primer pas positiu la proposta de referèndum sobre l’autogovern de Sánchez. L’ha instat a avançar per aquest camí, i ha defensat el seu projecte d’un referèndum d’autodeterminació i un pacte de claredat.

Per la seva part, als independentistes els ha reclamat que “no poden mantenir el seu aïllament”, perquè “vulguin o no, el que passa a l’Estat ens afecta a tots”. Ho ha fet per a defensar els pressupostos de l’Estat pactats entre el PSOE i Unidos Podemos.