El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha transmès aquest dijous al rei Felip VI que aspira a un govern de coalició amb el PSOE “proporcional” als resultats del 28-A. En roda de premsa després de la reunió amb el monarca ha assegurat que no hi ha hagut contactes entre les dues formacions des de fa quinze dies, i ha insistit que vol parlar “de programa” abans que “de ministres”.

Iglesias ha desgranat les bases del que hauria de ser aquest acord amb el PSOE, entre altres la derogació de la reforma laboral i polítiques d’inversions “verdes” per frenar el canvi climàtic. “No concebo que el candidat més votat arribi a la investidura sense comptar amb els suports necessaris”, perquè es va a la investidura “amb els deures fets”.

Preguntat per la hipòtesi que Ada Colau esdevingui ministra d’aquest executiu de coalició, Iglesias ha recordat que ara mateix Colau està treballant per ser alcaldessa de Barcelona, “però de la mateixa manera que no vetarem cap nom que proposi el PSOE entenem que el PSOE no vetarà cap nom que proposem nosaltres”.

Iglesias creu que les eleccions “han configurat una majoria parlamentària progressista, la fi definitiva del bipartidisme i, per tant, la fi, també, dels governs monocolor”. Per això ha desgranat ja algunes de les bases del que hauria de ser al seu entendre el govern de coalició. Ha demanat un programa econòmic que eviti la desacceleració i redueixi la taxa d’atur a base d’inversions “verdes” per frenar el canvi climàtic, i “morades” per reduir la bretxa salarial i de gènere, a més d’inversions per a la digitalització.

Amb tot, ha lamentat que els contactes amb el PSOE no avancin. “No hi ha cap contacte amb Pedro Sánchez des de fa pràcticament quinze dies i no em correspon a mi decidir quan correspon fer-ho”, ha dit Iglesias, però “potser no hi ha temps a perdre” per configurar “un govern estable”.