Discurs íntegre de Pablo Iglesias

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, no ha estalviat retrets a cap dels partits de la cambra. En una intervenció més que apassionada, Iglesias, però, ha agraït al secretari general dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, que no afluixi la corda davant les pressions internes i externes que rep.

“Ha aguantat i no ha hagut de ser fàcil. Per això avui li dono les gràcies per no facilitar un govern del PP. Però també li he de dir que ha arribat l’hora de decidir-se”, ha advertit el podemita per convidar al socialista a teixir un pacte per “construir una alternativa al PP”.

“Ja el vaig advertir dels perills de la hipoteca taronja. És veritat que nosaltres diem coses incòmodes i que no posem l’altra galta però sí que som de fiar i vostè ho sap”, ha dit Iglesias mirant a Sánchez.

L’alternativa a Rajoy

La complicitat que Iglesias ha buscat amb Sánchez ha estat una excepció en una intervenció vehement, marcada per la duresa amb el candidat a la presidència, Mariano Rajoy.

“Estem disposats a construir una alternativa a vostès”, ha resat Iglesias, que ha començat afirmant que “aquest debat no canviarà el que votaran els 350 diputats” i, per tant, “és un debat estèril”.

Tot seguit ha enumerat les raons per les quals mai Podemos podria donar suport al PP amb un recurrent però sentit discurs de classe: “Em sento orgullós de ser el seu antagonista. Amb vostè no aniríem ni a la cantonada i ningú no ho dubta. La nostra gent és la gent corrent, els joves que han hagut d’emigrar, les famílies desnonades. Aquesta gent és a qui volem mirar a la cara amb orgull i que sàpiguen que no els traïm”.

Corrupció

Iglesias també s’ha recreat quan ha parlat del compromís del PP amb acabar amb la corrupció i ha insistit en les portes giratòries i la connivència del partit amb l’Ibex-35: “Vostè diu que l’Ibex no el pressiona... però al senyor Aznar o la ministra Salgado potser sí perquè no els van posar un pis però sí un lloc als consells d’administració”.  

Iglesias ha definit Podemos com un partit que no acota el cap davant “els poderosos”. Una diferència, segons el seu parer, amb Ciutadans.

Mofa a Rivera

En aquest punt ha estat especialment dur amb Ciutadans i el seu líder Albert Rivera a qui ha definit com el “xiclet de McGyver” que “dura el que dura” i disposat a fer qualsevol cosa per tocar poder. Fins i tot, a deixar-se “humiliar” per Rajoy a la cambra.

“Vostè ja ha escrit el seu epitafi: va perdre la credibilitat per Déu i per Espanya”, ha ironitzat després de pronosticar la fi C’s: “La bombolla taronja, dura el que dura”, ha conclòs amb to despectiu.

Advertència a PNB i PDC

Iglesias també ha posat l’atenció sobre els nacionalistes de dretes. “Vull pensar que el cabreig del representant ahir del PNB era sincer, res faria més mal a Euskadi que un govern de PP i C’s. I també vull recordar la vergonya que va passar la nova Convergència per afavorir amb el seu vot l’elecció de la presidenta del Congrés”, ha reblat.

Rèplica de Rajoy a la gallega

Les rèpliques de Rajoy han estat marcades per la ironia. S’ha fet el gallec com mai i s’ha mostrat més que relaxat.

Ha començat advertint a Sánchez de la inoperància “d’un govern multicolor” i ha seguit interpel·lant Iglesias amb sorna.

“Vostè és fantàstic. A vegades penso si m’agradaria ser com vostè. És la cinquena essència de totes les virtuts”, ha afirmat per després preguntar-se si al PP “són dolents per raons genètiques o si han adquirit la maldat al llarg de la vida”.

“A mi em sembla vostè una persona fantàstica i és un diputat amb retranca... si el problema no és personal, el problema és el resultat dels seus governs”, ha contestat Iglesias.  

“Em reconforta que em vegi fantàstic i m’estimula, perquè crec que em puc superar”, ha replicat un sorneguer Rajoy. “Jo mai li he retret que aixequi el puny, sempre que no sigui obligatori”, ha afegit i, tot seguit, li ha retret el maniqueisme d’un discurs que ha titllat de desfasat.

“Ningú té el patrimoni de les bones intencions ni de la justícia... Parlar quan no tens responsabilitat és molt fàcil. T’aixeques i parles”, ha reblat.

Rajoy ha acabat la seva intervenció demanant als podemites que no patrimonialitzin “ni els pobles, ni la gent”. “Ara –ha dit– es tracta d’organitzar la convivència de forma raonable i, avui, de constituir un govern”.