Les negociacions per a la investidura estan cuinant-se a foc molt lent i sense un horitzó gaire clar. Un primer debat d’investidura de Pere Aragonès va ser frustrat per la manca d’entesa amb Junts per Catalunya. El debat continua obert i Pablo Iglesias ha insistit en la seva via d’un govern de “formacions clarament d’esquerres”. Estaria conformat per ERC, la CUP i els comuns, i comptaria amb el suport extern del PSC. Segons el secretari general de Podemos i exvicepresident espanyol, aquest executiu “donaria moltes esperances a una societat aclaparadorament progressista” com la catalana. El hàndicap? Que ni ERC ni el PSC estan disposats a negociar l’un amb l’altre.

Pablo Iglesias ha fet aquesta aposta en una entrevista a TVE, després de ser preguntat per l’exportaveu republicà Joan Tardà sobre una possible entesa dels comuns amb ERC, Junts i la CUP. D’entrada, el candidat madrileny ha rebutjat la possibilitat d’aliar-se amb la formació de Carles Puigdemont. Si bé ha subratllat que la seva posició ha estat “molt clara” al costat de JxCat “quan es tracta de drets i llibertats civils”, dient “coses que cap dirigent de Madrid ha dit mai”, també ha recordat que “quan parlem de polítiques econòmiques és molt difícil que ens entenguem amb el partit que ve de Convergència”.

En canvi, sí que es podrien entendre amb les esquerres: “A Catalunya hauria d’haver-hi un govern de les formacions clarament d’esquerres; vosaltres (ERC), que sou la formació que lidereu aquest espai, la CUP i nosaltres també”, ha assenyalat Pablo Iglesias. “A partir d’aquí, caldria buscar els suports parlamentaris al PSC”, ha afegit el líder de Podemos, que ha subratllat que és una opció “viable” i que les tres formacions es poden entendre en moltes coses. “Sabem que el PSC mai entraria en un govern de coalició amb vosaltres, però potser estarien disposats a negociar la investidura”, ha insistit.

Iglesias ha instat els republicans a “posar-se a treballar” en aquesta direcció. A més a més, ha apuntat que a Junts per Catalunya “s’estan imposant les posicions que volen fer oposició a ERC des de fora, i que pensen que ERC es pot cremar assumint el lideratge del pròxim Govern de la Generalitat”. Per tot plegat, haurien “d’assumir aquest lideratge i demostrar que pot haver-hi un govern” diferent als dels últims anys, que “doni esperances” a la societat catalana, majoritàriament d’esquerres.