Les diferències fins i tot estratègiques dins del govern espanyol són cada cop més evidents. Aquest dimarts han tornat a emergir després del Consell de Ministres, amb la negociació dels pressupostos de l’Estat per davant. Per una banda, la portaveu del govern espanyol, la socialista María Jesús Montero, ha interpel·lat directament el PP perquè doni suport als nous comptes públics. Per altra banda, el vicepresident Pablo Iglesias ha expressat més escepticisme: no renunciarà a sumar a la dreta, però té més possibilitats d’èxit la majoria que va fer possible la investidura ara fa mig any.

En la roda de premsa des de La Moncloa, María Jesús Montero ha fet la mateixa crida que els darrers Consells de Ministres: que “totes les formacions, inclòs el PP” donin suport a uns pressupostos excepcionals marcats per la pandèmia del coronavirus. En aquest sentit, la portaveu espanyola ha lamentat que els populars no hagin aprovat cap dels documents de la comissió de reconstrucció, “posant-se se perfil o posant les excuses de sempre”. Ha desitjat que “un cop passin les eleccions basques i gallegues, reconsiderin la seva posició en benefici dels interessos del país”.

Per contra, Pablo Iglesias s’ha mostrat molt més escèptic, assegurant que hi veu poques possibilitats. “El govern no renunciarà al diàleg amb ningú per al procés de reconstrucció, però ja sap què penso sobre on és més possible que trobem acords", ha assegurat en resposta als periodistes. I hi ha insistit davant la reiteració de la qüestió: "He estat sincer. És possible que m'equivoqui i la capacitat persuasiva del president faci que Ciutadans doni suport a una proposta com la que presentarem”.

No obstant això, el líder de Podemos ha negat diferències estratègiques. Iglesias ha assegurat que Sánchez coincideix amb ell que és "fonamental" trobar acords amb les formacions progressistes, i que ell està d'acord en intentar buscar el màxim consens possible, també de la dreta.

Gira europea

En un mes clau, en plena negociació del fons de reconstrucció europeu, aquest dilluns el president Pedro Sánchez va iniciar una gira europea visitant el primer ministre portuguès António Costa. Per altra banda, demà rebrà el seu homòleg italià, Giuseppe Conte, a La Moncloa. La setmana que ve ja té tancats viatges a Suècia i els Països Baixos. Segons ha anunciat Montero, també s’està tancant una reunió amb la cancellera alemanya Angela Merkel per a la setmana que ve.

Sense data per a la reforma del Codi Penal

Preguntat sobre la seva proposta per a reformar el Codi Penal, per a modificar entre altres els delictes de rebel·lió i sedició, el ministre de Justícia ha defensat que “no es toca des de fa 200 anys” i que necessita una actualització. No obstant això, ha evitat posar-hi un horitzó temporal. També espera trobar el màxim consens possible, com amb els pressupostos de l’Estat.