L'exvicepresident segon del govern espanyol Pablo Iglesias ha trencat el silenci després de tres mesos amb una entrevista concedida al rotatiu italià La Stampa. "Està clar que hi ha un preu polític quan s'arriba a un acord de legislatures amb les forçes basques i catalanes", ha assegurat durant l'entrevista.

El preu a pagar

L'expresident d'Unidas Podemos ha agregat que en pactar amb bascos i catalans "es tanca la possibilitat que el Partit Socialista es torni a aliar amb la dreta." "Hi ha un preu, però no importa", ha sentenciat. Iglesias després d'abandonar l'executiu espanyol es va tallar el cabell i va assegurar que s'apartava de la política després de molts anys en l'ull de l'huracà, ara explica: "Vaig entendre que havia d'anar on fos més útil, no és una derrota sinó que ara vaig a treballar on la meva aportació sigui més necessària".

Iglesias entrevista La StampaCaptura de l'entrevista a La Stampa

Contra l'estat profund

Iglesias, durant l'entrevista, també ha atacat l'Estat espanyol: "Parts de l'aparell estatal han intentat destruir-nos (a Unidas Podemos) gràcies als seus llaços amb el poder mediàtic". Seguidament ha afegit que "sabíem que el poder no pren presoners i protegeix els privilegis quan la democràcia canvia l'equilibri de poder, algú deixa de ser democràtic".

"A vegades, hi ha sectors de l'estat profund que van, més enllà de la llei, de la dinàmica democràtica", ha deixat caure, sense dir res més.

Sobre la seva sortida

Respecte a l'entrada a l'executiu espanyol, Iglesias ha dit que "quan algunes idees arriben al cim, han de xocar amb el poder". Però ha esclarit que "arribar al govern no significa tenir poder, sinó desafiar el poder amb més eines disponibles". També ha especificat que governar significa "enfrontar moltes contradiccions". De la seva dimissió ha explicat que "és un preu que no importa" i que "el meu espai pot créixer amb nous lideratges femenins".

"Políticament italià"

El diari italià ha il·lustrat l'entrevista amb una foto d'Iglesias de jove amb una tuta blanca en una manifestació. Tute bianche (granota blanca) va ser el nom que va prendre el moviment d'esquerres extraparlamentari italià que va acabar conformant el moviment Disobbedienti. Amb les granotes blanques vestien els manifestants antiglobalistes.

Iglesias durant l'entrevista es declara "políticament italià" i descriu la importància sentimental que té a la fotografia i la granota que porta. "Nois, quan hàgiu d'enterrar-me, poseu una bandera republicana i una tute bianca", ha proclamat. 

Imatges principals: Pablo Iglesias en la seva marxa de la política. - EFE