Pablo Iglesias és “prudent” i “optimista” al mateix temps sobre les negociacions entre el PSOE i ERC. En aquests termes s’ha expressat després de visitar el rei Felip VI en el marc de la ronda de consultes aquest dimecres a la tarda. Si bé, com els seus companys de partit, ha responsabilitzat les dues formacions de les converses, el líder de Podemos ha assegurat que “caminem en bona direcció”. Això sí, ha avisat que hi haurà “dificultats” en el camí: “Encara hi ha molt a fer”. Si cal anar a un debat d'investidura el gener, ha assegurat, s'hi anirà. "L'important és que hi hagi acord", ha sintetitzat.

En una compareixença on no s’ha mullat gaire, Pablo Iglesias ha evitat entrar pròpiament en les negociacions entre socialistes i republicans. “Qualsevol negociació implica que les coses no estan fetes a priori”, ha recordat. Ha valorat la feina de les dues parts: “Tant el PSOE com ERC estan posant molt de la seva part per aconseguir un acord”. És per això que ha reclamat “respectar els temps” que marquin les formacions.

El vicepresidenciable ha assegurat que, si fos per ell, anirien a un debat d’investidura “més d’hora que tard”. Però, si no és el cas, “haurem de ser pacients”, ha suavitzat. “Tant de bo abans de final d’any, però l’important és que hi hagi investidura, que hi hagi acord. Si ha de ser el gener, que sigui el gener”.

Al Rei li ha tornat a traslladar la seva voluntat d’un govern progressista de coalició que enfronti els dos reptes: les polítiques socials recollides per la Constitució i el diàleg “per assumir una solució política per vies democràtiques al conflicte territorial”.

Iglesias també ha evitat polemitzar amb Gabriel Rufián, després que aquest el titllés de “covard”. “Amb ERC tenim moltes diferències, però compartim valors i polítiques socials”, ha assegurat. “No escoltarà de mi res que pugui perjudicar. No entraré en cap polèmica”, ha conclòs.