La compareixença de Pedro Sánchez aquest dimecres al Congrés dels Diputats té com a assumpte les cimeres europees de fa un parell de mesos. Però la gran majoria de mirades estan centrades en setembre, en la ruptura de les negociacions per la investidura evidenciada aquest dimarts. En la seva intervenció, Pablo Iglesias no ha desaprofitat l’ocasió. Ha evitat qualsevol retret al seu interlocutor socialista. Per contra, li ha tornat a “estendre la mà” per a acordar un govern de coalició en base a les propostes de juliol.

“No serà satisfactori per a cap dels dos, però hi sortiria guanyant la ciutadania”, ha defensat el secretari general de Podemos en el seu primer torn de paraula, a l’espera de la resposta de Pedro Sánchez. “S’equivocarà si fa cas dels seus assessors que li diuen que per un escó més li convé anar a unes noves eleccions”, ha advertit Iglesias. Els socialistes van fer aquest dimarts un ultimàtum a la seva contrapart: o accepten l'oferta sobre la taula o el 10 de novembre hi haurà repetició electoral.

Durant el debat amb Sánchez, el secretari general de Podemos ha afirmat que existeix "una possibilitat de no portar el país a eleccions" si els socialistes negocien a partir de les propostes que van fer al juliol. És per això que l'ha instat a asseure's tots dos i no aixecar-se de la taula de negociació fins que no desencallin la situació, amb la condició que cap dels dos "es faci enrere".

Fonts de l’entorn d’Iglesias denuncien que “l’única opció que ens deixen és el silenci, perquè molestem”. Malgrat tot, ara per ara i a dotze dies de la dissolució de les Corts, a Unidas Podemos mantenen el pols. “Avui no sembla propera la possibilitat d’una coalició, però tampoc no semblava propera el juny”, assenyalen aquestes fonts. “Hem de ser pacients i esperar”, insisteixen.