El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat que per al seu partit és una prioritat per formar un nou govern d'Espanya que es permeti un referèndum a Catalunya sobre la seva continuïtat o no al país, i ha afegit també l'aprovació d'una norma, que ha anomenat "Llei 25 d'emergència social", de suport als sectors més desafavorits.

Així s'ha expressat Iglesias després de reunir-se durant una hora i quaranta minuts amb el president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, dins la ronda de contactes amb vista a la investidura del cap de l'Executiu, i li ha negat el vot del seu partit perquè pugui ser president "per activa o per passiva", perquè en aquest moment "no toca parlar de cadires, sinó d'Espanya i dels problemes dels ciutadans".

Iglesias ha insistit que el referèndum per a Catalunya segueix com una "prioritat" de Podemos i ha aprofitat per carregar contra la situació interna del PSOE i del seu secretari general. "Si algú no té suports ni en el seu propi partit per plantejar una alternativa al PP, la Constitució preveu mecanismes", ha sentenciat.

"Estem oberts a qualsevol alternativa que permeti que el PP no governi. Però per això cal parlar d'Espanya, posicionar-se sobre la "Llei 25", acabar amb la presència d'exministres en consells d'administració i entendre que la realitat del país és la que és: només reconeixent la diversitat, es pot treballar perquè el país segueixi unit", ha afegit.

Iglesias ha assegurat que la reacció del PP, PSOE i Ciutadans favorable al discurs del Rei a la Nit de Nadal, que ell ha criticat, apunta a una gran coalició entre aquests partits a favor d'un govern de Mariano Rajoy. I ha exigit als socialistes que "diguin d'una vegada" si acabaran acceptant aquesta fórmula o si volen altres eleccions amb un altre candidat.