El vicepresident segon del govern espanyol i secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest dimarts en una entrevista a Telecinco que és inacceptable que el Rei emèrit, Joan Carles I, no doni la cara davant de la justícia al seu país i hagi decidit fugir d'Espanya. El vicepresident espanyol també ha comentat que la marxa de l'emèrit no dona una bona imatge internacional a Espanya.

Alhora, el vicepresident espanyol ha admès que ha tingut discrepàncies amb el seu soci de coalició i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la monarquia parlamentària, però ha assegurat que les resoldrà. En la mateixa línia, Iglesias ha mostrat el seu "respecte" per la defensa de Sánchez sobre la monarquia parlamentaria i ha recordat quan hi ha discrepàncies entre els socis de govern, aquestes es resolen de manera interna entre els líders de les formacions.

Sobre la defensa de Sánchez a Felip VI i que "considera plenament vigent el pacte constitucional" que, efectivament, inclou la monarquia, Iglesias ha assenyalat que es tracta de "normalitat democràtica" que el PSOE i la seva formació tinguin una visió diferent de la monarquia i ha comentat que "cal naturalitzar que en democràcia es pugui pensar diferent".

Debat sobre la monarquia

Iglesias ha posat sobre la taula el debat sobre la "utilitat social de la monarquia", però, alhora, ha descartat una reforma constitucional a curt termini perquè les correlacions parlamentàries existents no ho permeten. "Tard o d'hora els joves impulsaran una República a Espanya. És perfectament legítim que es doni aquest debat". Segons Iglesias, la població jove tindrà com a horitzó una "república que modernitzi el país".