"Avui és un dia molt especial, és un dia històric". Així anunciava ahir el líder de Podemos, Pablo Iglesias, l'acord amb Izquierda Unida. Ho feia a la plaça de la Puerta de Sol i, mentre caminava per dirigir-se sota el monument, posava de manifest que "les coses han de canviar" i que "per poder guanyar, cal sumar molta gent". 

"Avui tinc una sorpresa", avançava, "però doneu-me uns segons", demanava. Un minut i mig més tard, s'abraçava amb el seu homòleg d'IU, Alberto Garzón, i, envoltats de gent, el primer deia: "unidos", i el segon el complementava amb un "sí se puede". 

Sincronitzats, des d'un altre punt de la plaça, Garzón també anunciava una "sorpresita" i, des d'un altre punt de vista, transmetien l'abraçada que segellava el pacte, un pacte que hauran de ratificar les bases dels dos partits a partir d'avui.

Després de la trobada a la Puerta del Sol, els dos líders marxaven cap a la sala del Mirador, on van deixar al marge les posicions de les llistes apel·lant a la il·lusió del moment. Avui, el secretari d'organització d'IU, Adolfo Barrena, ha confirmat a Onda Cero que el número 5 de la llista per Madrid de la coalició IU-Podemos serà Garzón i ha anunciat que, tot i que encara queden aspectes de l'acord per tancar, hi haurà un reconeixement de lideratges dels dos partits i cada formació es pagarà la seva campanya electoral.

Vídeo: Estefania Molina