El vicepresident segon del Govern i secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha fixat com a "tasca política fonamental" de Podemos per als "pròxims temps" avançar cap a un "horitzó republicà", mentre ha tornat a advocar per negociar els Pressupostos de 2021 amb la majoria parlamentària que va facilitar la investidura, davant el bloc de dretes les polítiques del qual van "en la direcció contrària" als nous comptes públics que no els agradaran.

"Cal treballar i construir aliances per avançar cap a un horitzó republicà, ha de ser una tasca política fonamental de Podemos en els pròxims temps", ha establert Iglesias com a full de ruta per a la seva formació durant l'obertura del Consell Ciutadà Estatal de Podemos.

Iglesias ha subratllat que els republicans han de ser capaços d'entendre el "moment històric de crisi de la Monarquia i del model d'estat que encarna" i en conseqüència " tenir valentia i audàcia per posar sobre la taula la necessitat que Espanya avanci cap a l'horitzó d'una República" en el qual "arribi a la Direcció de l'Estat".

Elegir el cap d'Estat

En aquesta línia, ha apuntat que "cada vegada menys gent a Espanya entén, especialment la gent jove, que a ple segle XXI la ciutadania no pugui elegir qui és el seu cap d'Estat i que aquest no hagi de respondre davant de la Justícia com qualsevol ciutadà i no pugui ser apartat del seu càrrec si comet un delicte".

Així mateix, Iglesias ha vinculat aquest horitzó republicà per encarrilar la crisi econòmica i territorial d'Espanya, en plantejar un projecte que suposi enfortir els drets socials, els serveis públics, la igualtat de gènere, educació i cultura, que sigui "modernitzador" i deixi enrere el model econòmic basat en "especulació immobiliària, l'exclusivitat del turisme i la contractació pública del qual la Monarquia va ser un ineficaç promotor".

Segons Iglesias, la Monarquia ja no representa les noves oportunitats de negoci de sectors empresarials més dinàmics, sinó que aquests han de formar part d'un horitzó republicà que suposi modernització econòmica, més eficiència i més capacitat competitiva al marc europeu.

"Segurament aquesta dissociació entre interessos econòmics d'Espanya i velles estructures revela l'esgotament del paper històric que la Monarquia va jugar a la pàtria", ha dit.

Horitzó republicà

Juntament al vessant econòmic, ha instat a aconseguir un horitzó republicà com a "escenari de superació de la crisi territorial", establint una organització "més federal, més confederal i construïda sobre fraternitat i reconeixement de la diversitat i plurinacionalitat d'Espanya", davant el "model centralista encarnat per la Monarquia".

També ha reivindicat la Llei de Memòria Històrica que encara que "no és perfecta" en continuar quedant "assignatures pendents", sí que conté elements empresos per cap Govern "en 40 anys", i ha avançat que s'enriquirà durant la seva tramitació parlamentària amb les aportacions d'altres formacions i de les organitzacions de memòria històrica.

Rebutja la dreta

Quant al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021, Iglesias ha afirmat que "molt aviat" serà presentat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i per ell mateix, una vegada culminin les negociacions entre la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, en matèria fiscal.

No obstant això, ha avançat que inclourà projectes "ambiciosos" d'inversió en la línia del "sentit comú d'època" que marca l'acord europeu, enfortiment de "el públic", i "avanços importants" en matèria de justícia fiscal.

"Segurament als qui formen bloc de governabilitat amb l'extrema dreta no els agradarà", ha afirmat Iglesias en al·lusió al PP i Cs, a qui ha criticat per l'"anomalia" que suposa que conservadors i liberals pactin i governin amb l'"extrema dreta" que segons el seu parer representa Vox que "Reivindica públicament la dictadura i proposa d'il·legalitzar a milions d'espanyols del PNB, ERC, EH Bildu o Unidas Podemos".

Davant d'uns PGE que traçaran les "claus fonamentals de la direcció d'Estat per als propers anys i dècades", Iglesias ha rebutjat al bloc de dretes per governar amb Vox i fer polítiques d'"interessos de l'elit corrupta i la destrucció del públic", una cosa que va "En contra" dels PGE de 2020. "L'exemple ho té tothom, no hi ha més a veure el que significa el govern del PP i Aguado a Madrid", ha afegit.

Al seu lloc, ha tornat a apostar per negociar els PGE amb la majoria que va propiciar la investidura i el Govern de coalició, després d'haver-se mostrat disposats a això, ja que malgrat que l'esmentat procés no serà "fàcil", considera que s'ha demostrat "viable" per tirar endavant uns comptes "socials" i donar "sentit i estabilitat als propers anys".