Després de la pitjor crisi de la història de PodemosPablo Iglesias ha decidit rectificar. En unes reflexions prèvies al consell ciutadà d'aquest dimecres a la tarda, al qual no ha assistit perquè està de baixa per paternitat, el secretari general del partit ha obert la porta a la confluència a la Comunitat de Madrid, en contra de la idea inicial de competir amb una llista pròpia. "L'Íñigo, malgrat tot, no és un traïdor, sinó que ha de ser un aliat de Podemos", admet. Un diagnòstic que ha estat compartit durant el conclau estatal de la formació.

En un escrit que busca calmar les aigües tèrboles de l’última setmana, Pablo Iglesias sosté que “la indignació davant la falta de respecte als nostres espais col·lectius és natural i lògica”, però que “hem d’enfrontar la situació amb maduresa i responsabilitat”. En aquest sentit, fa seva la “preocupació” d’alguns secretaris autonòmics, que demanaven col·laborar amb Más Madrid, la plataforma de Manuela Carmena i Íñigo Errejón, en lloc de competir-hi.

El secretari general de Podemos explica que l’organització ha de bastir el seu propi projecte amb Izquierda Unida i altres actors, incloent-hi la societat civil i “el partit d’Íñigo i Manuela”. Malgrat tot, assenyala que “per arribar a aquest punt, Podemos necessita tenir un debat propi sense que se li pretengui imposar empassar-se plats precuinats”.

En la mateixa línia, en clau municipal, Iglesias també assegura que “Carmena no és el que va ser”, però que “representa el més útil que hi ha per impedir que la dreta reconquereixi el poder municipal a Madrid”. I li llança el guant: “Tant de bo Manuela volgués comptar amb nosaltres en aquesta tasca respectant-nos com a partit i projecte col·lectiu”.

En la seva reflexió, el dirigent de Podemos alerta que “els trigèmins reaccionaris són la via aznariana d’involució democràtica per enfrontar la crisi de règim” i que “els nostres adversaris volen destruir el bloc de la moció de censura”.

"Caldrà posar-se d'acord amb el seu partit"

Fonts de la reunió de Podemos han explicat que han tingut un "debat tranquil i molt sincer" durant la reunió d'aquest dimecres, i que han extret les mateixes conclusions. "El moviment secret d'Íñigo ha estat un error i ens ha fet molt mal", expliquen aquestes fonts. No obstant això, afegeixen que "ara que se n'ha anat i ha muntat un un altre partit, toca passar pantalla i caldrà posar-se d'acord amb el seu partit i altres més".

"Hem de sortir tots a una a guanyar en tots els territoris", asseguren les mateixes fonts, que sostenen que "Podemos és l'eina imprescindible del canvi polític".