El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha traslladat al PSC i a ERC la responsabilitat d'una possible repetició electoral a Catalunya, en el cas que rebutgin negociar un govern d'esquerres amb el candidat de Catalunya En Comú, Xavier Domènech, com el "millor situat" per ser president.

"Nosaltres aportem una solució: Xavi Domènech, president, amb un govern transversal i d'esquerres compromès amb el diàleg, amb la solució política a Catalunya, amb les polítiques socials i de fer fora el PP d'Espanya. Qui estigui en contra d'això, estarà portant a una repetició electoral i serà enormement irresponsable", ha advertit Iglesias a la Cadena Ser.

El secretari general de Podemos ha confiat que "els comptes" donaran per aconseguir aquest acord entre PSC, ERC i 'els comuns', i seran "altres" els que hagin d'explicar que prefereixen repetir eleccions abans de permetre que un candidat de consens porti a Catalunya una nova fase de diàleg amb Espanya".

Agenda pel diàleg

D'aquesta forma, ha descartat la responsabilitat de Catalunya En Comú en una repetició electoral després dels comicis del 21-D, que considera que obriran un escenari nou, en què Domènech té "la clau" per a "una alternativa que faci que Catalunya passi de pantalla". Aquesta és la proposta de Podemos i, segons Iglesias, la "més sensata": construir una "majoria transversal i d'esquerres", en la qual Domènech pot "seure a la taula els qui pensen diferent" i posar-se acord en una agenda social i una agenda de diàleg.

Iglesias ha desconfiat de les enquestes que apunten una baixada o estancament de Catalunya en Comú i ha recordat que el 2015, malgrat els mals auguris dels sondejos, Podem va guanyar les generals a Catalunya, per la qual cosa prefereix "esperar" al 21-D per "veure quines opcions de Govern hi ha".

El que té clar és que el model de l'unilateralisme de Junts per Catalunya ha fracassat i repetir-lo "no serveix", com també rebutja el que anomena "el bloc del 155" de PSC, Ciutadans i PP. "Un Govern d'Inés Arrimadas amb l'extrema dreta de García Albiol i amb Miquel Iceta ballant al mig. A mi m'agrada quan Iceta balla, pitjor no quan balla al so que li marca Ciutadans o el PP". Podemos i 'els comuns' no contemplen un escenari d'acord amb forces polítiques de dretes i s'apartarà de qualsevol pacte que inclogui el partit de Carles Puigdemont, Ciutadans o el PP.