"No tinc cap mena de mala relació amb el Cap de l'Estat, al contrari, em sembla un tipus enormement educat i amb qui és molt agradable parlar". El vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, poques vegades elogia tant a una persona com ho ha fet amb Felip VI

En una entrevista a TVE, s'ha excusat de totes les maneres que ha pogut quan li han preguntat per què va deixar de seguir a twitter la Casa Reial. Sense motius per donar tantes justificacions, Iglesias ha volgut deixar clar que no sap què va passar i ho va solucionar tan bon punt ho va veure: "Les coses que fa el meu community manager, encara que depenen de mi no sempre les conec".

El líder de Podemos ha tirat les culpes al seu treballador però després ha matisat que "és la seva responsabilitat" i fins i tot ha bromejat sobre les sèries que li recomanaria veure al Rei. Tot i això, ha recordat que ell "és republicà".

A més, també s'excusa amb què si la proposta republicana de convocar un referèndum sobre la monarquia no prospera és perquè el seu company de govern, el PSOE, ho impedirà: "El debat està en la societat, som una força política que volem que tots els càrrecs es puguin escollir i puguin ser sempre investigats. A més, el futur del país afrontarà en la seva agenda totes aquestes qüestions. Però hi ha una formació monàrquica dins el govern que pensa diferent, no passa res". Per això conclou: "Respecto que els monàrquics vulguin reforçar la corona però hi ha opinions diferents i les podem expressar de forma democràtica".

I què s'ha de fer amb l'emèrit?

Amb un to extremadament cautelós, tan sols ha definit de "reaccions realment diferents" la impressió que va donar el discurs del Rei la nit de Nadal. Però es mostra conformista: "Hi ha debat i això és bo". Fins i tot per parlar del rei emèrit Joan Carles I, parla "amb tots els respectes" per justificar que s'haurien d'investigar "els presumptes delictes" que ha comès. En definitiva, un to i uns arguments molt diferents dels missatges directes i recriminatoris que dona dels borbons en els seus discursos electorals.

Els millors desitjos per a Illa

En clau electoral enfocat en el 14 de febrer al Parlament, demana "màxim respecte" pel ministre de Sanitat Salvador Illa que es presentarà com a candidat del PSC. Iglesias admet que té molt bona relació amb ell i com a membre del govern, que deixarà el càrrec del ministeri de Sanitat, tira pilotes fora i demana que donin explicacions els socialistes: "És un ministre molt digne que ho ha demostrat en moments molt difícils". I fins aquí.

Pel que fa als independentistes empresonats repeteix el mateix que sempre ha defensat Podemos: "Els independentistes que estan a la presó o a l'exili haurien d'estar a les institucions defensant les seves idees, que no són les meves". I lloa l'actitud del PSOE per trencar amb el que considera que és "una mala convivència" que encara es viu a Catalunya.