El discurs de Nadal de Felip VI va rebre el vistiplau previ de La Moncloa, tot i esquivar els escàndols de corrupció del seu pare. I per si quedaven dubtes, avui ha rebut l'aprovat posterior de Pedro Sánchez, que almenys públicament ha volgut tancar files amb el monarca, a qui Pablo Iglesias ja vol fer el llit. El president espanyol ha dit que la seva compareixença televisada va ser “valent” i que el cap de l’Estat té “un full de ruta de renovació”. Ha esquivat així el possible impuls d’una llei de la Corona, com també demana Unidas Podemos, també amb un èxit més aviat discret.

En la seva última compareixença de l’any des de La Moncloa, des d’on ha presentat un informe de rendició de comptes, Pedro Sánchez ha estat preguntat fins a tres vegades seguides justament sobre una hipotètica llei de la Corona. En la primera resposta, s’ha limitat a defensar la “compareixença valent” del Rei, en la qual “el cap de l’Estat va marcar clarament el rumb cap on vol dirigir la Corona”. Ha subratllat que és una monarquia “parlamentària, constitucional i adequada a l’Espanya del segle XXI”, i que els “principis del seu regnat” són la renovació, la transparència i l’exemplaritat.

Ha estat preguntat per segona vegada per aquesta Llei de la Corona que ha esquivat. “Pas a pas. S'anirà coneixent com es materialitza aquest full de ruta de renovació que va marcar el cap de l’Estat”, ha respost el president espanyol. Quan ha estat interrogat sobre aquest “full de ruta”, s’ha posat nerviós i ha tirat pilotes fora. “Al llarg del seu regnat ha donat mostres amb fets de la seva vocació de caminar cap a una monarquia constitucional actualitzada als estàndards de valors de l’Espanya del segle XXI”, ha conclòs.

Nova crida a Casado per renovar el CGPJ

Ha estat una compareixença com les habituals de les últimes setmanes i mesos a La Moncloa. També ha inclòs una crida al cap de l'oposició, Pablo Casado, a "asseure's a negociar" la renovació del Consell General del Poder Judicial, amb el mandat caducat des de fa més de dos anys. "Ha de complir amb la Constitució, si és que són un partit constitucionalista i ho ha de fer mal que li pesi", ha insistit Sánchez, que ha lamentat que fa dos anys que està "esperant a Casado". Ha desitjat que l'any que ve "es trenqui" aquesta dinàmica de bloqueig, també per a òrgans com RTVE, el Tribunal Constitucional o el Defensor del Poble.

Les friccions de la coalició

Tampoc no s'ha sortit del guió preguntat per les friccions del primer any entre els dos socis del govern espanyol de coalició. Hi ha tret ferro, recordant que és el primer executiu d'aquestes característiques des de la Segona República, i ha subratllat que "té moltes veus però una única paraula que es materialitza en el Butlletí Oficial de l'Estat". Ha dit que els ministres són del govern espanyol "i no d'un partit o de l'altre". Tots ells, ha conclòs, tenen la seva gratitud.