El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha admès aquest dijous que l'opció de tirar endavant al costat del PSOE i amb el suport dels nacionalistes una alternativa de govern a la del líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, com proposava la seva formació, és "pràcticament impossible" després dels acords que han configurat la composició de la Mesa del Congrés dimarts passat, durant la sessió constitutiva del Congrés.

"La votació de la Mesa ha revelat impossible allò que nosaltres vam intentar: un acord amb el PSOE, Convergència, ERC i PNB. Això està clar que no és possible", ha sentenciat el líder de la formació. En aquest sentit, ha lamentat que l'oferta llançada per Unidos Podemos i En Comú Podem a PSOE i nacionalistes perquè el líder de la confluència catalana, Xavier Domènech, fos el president del Congrés i per evitar a més que el PP aconseguís el control de la Mesa, era "l'última oportunitat" per avançar cap a aquesta alternativa de govern progressista.

Així, ha prosseguit que després de l'acord pel PP i Ciutadans, que va rebre el suport per deu "vots fantasma" que els populars adjudiquen a Convergència i PNB, aquesta alternativa és "pràcticament impossible". "Crec que és enormement difícil", ha aprofundit.

A més, Iglesias ha afegit, després de ser preguntat per les dificultats que sempre han protagonitzat les negociacions de la seva formació amb el PSOE, que el partit de Pedro Sánchez "no ha paït bé que en els últims dos anys hagi aparegut una força que l'ha superat a tants llocs". "És normal", ha postil·lat, per afegir que tard o d'hora el PSOE assumirà que per governar necessitarà Podemos, així com la formació necessitarà els socialistes.

Per tant, Iglesias creu que, en aquest moment, l'única opció viable per formar govern és la que impulsa Rajoy, encara que per a això necessita, al seu entendre, el PSOE. "Em temo que al final haurà de decidir el PSOE si governa Rajoy o si forcen terceres eleccions", ha emfatitzat.

La previsió d'Iglesias és que els socialistes s'oposaran a la primera investidura que afronti Rajoy, tant en la primera com en la segona votació. Ara bé, en el segon intent s'abstindran, igual que el PNB, per evitar aquestes terceres eleccions. "El PSOE ha renunciat a governar i encara que volguéssim, nosaltres i ells sols no podríem", ha dit.

Unidos Podemos i les seves confluències votaran 'no' a Rajoy. "Nosaltres som l'única força que té clar el seu paper d'oposició", ha afirmat. "Li diré al Rei que votarem que no a Rajoy i que els acords no passen per Podemos", ha explicat.