Ha estat l’última sessió de control de Pablo Iglesias com a vicepresident segon del govern espanyol. Però se’n va disparant del Congrés dels Diputats. El líder de Podemos ha aprofitat l’intercanvi habitual de cada dimecres amb el secretari general del PP, Teodoro García Egea, per a anunciar-li una querella. Concretament, la seva formació presentarà “en les pròximes hores” una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció per suborn per a fer fracassar la moció de censura a Múrcia contra el president Fernando López Miras. “Ja n’hi ha prou de corruptes, ja n’hi ha prou de comprar diputats i d’impunitat”, ha etzibat el vicepresident sortint.

Ja la setmana passada, també en sessió de control al Congrés, Iglesias va acusar García Egea de comprar diputats, preguntant-li fins i tot “com han aconseguit la pasta, l’ha posat vostè o li ha donat algun constructor”. Una setmana més tard, el vicepresident sortint del govern espanyol hi ha tornat. I ha aprofitat per a estendre el focus sobre la Comunitat de Madrid. “Els 26 anys de domini del PP a Madrid tenen a veure amb dos fraus”, ha denunciat. En primer lloc, un “frau a la democràcia”: el tamayazo del 2003 per impedir que governés el PSOE. El segon, un frau “a les arques públiques” finançant-se il·legalment. I el líder de Podemos ha tancat el cercle: “Ara tornen a presumir de tamayazos i de comprar diputats”.

 

Si la moció de censura del PSOE i Ciutadans a Múrcia va fracassar, és perquè el Partit Popular va arribar a una acord amb tres dels sis diputats de la formació d’Inés Arrimadas. Una era la llavors vicepresidenta murciana, Isabel Franco, i els altres dos van ser nomenats consellers després de l’entesa. El secretari general del PP estatal, Teodoro García Egea, va desplaçar-se de Madrid fins a Múrcia —la seva terra natal— per a implicar-se de ple en aquestes negociacions.

Teodoro García Egea ha aprofitat la seva intervenció avui per a anunciar una altra iniciativa: una petició per a crear una comissió d’investigació pel rescat de l'aerolínia veneçolana Pus Ultra, per esclarir si hi ha hagut part dels fons públics que han anat a parar als comptes de Podem.

Deixa La Moncloa i el Congrés

Per altra banda, el líder de Podemos ha anunciat que deixarà la seva acta de diputat al Congrés abans de dimitir com a vicepresident segon del govern espanyol. Ho ha confirmat després de les acusacions del PP de voler atrinxerar-se a l’escó si no surt bé l’aposta per les eleccions madrilenyes. Per tant, aquesta renúncia es produirà abans del pròxim dimecres, el termini màxim que fixa la llei electoral madrilenya perquè abandoni La Moncloa.

Ha aprofitat una interpel·lació de Vox, la seva última intervenció al Congrés, ja emocionat, per a fer un agraïment "a les generacions d'espanyols que es van jugar la vida i la llibertat per tornar-nos la democràcia arrabassada". I ha afegit: "Vull que les meves últimes paraules, aquesta vegada com a vicepresident, tornin a ser un homenatge a les generacions que van lluitar contra el feixisme, per la llibertat i la justícia social. Perquè van ser, som, i perquè som, seran".