El 'no' als pressupostos de Pedro Sánchez no resoldrà la repressió, sinó que la pot empitjorar: pot portar a una "Espanya amb capital Ankara". Així ho ha advertit el secretari general de PodemosPablo Iglesias, que aquest diumenge ha participat en un acte dels comuns a Nou Barris (Barcelona) per defensar els pressupostos de l'Estat. Si hi ha eleccions, ha argumentat, pot repetir-se un escenari idèntic, o pot haver-hi un escenari pitjor: que “el PP, Ciutadans i Vox governin”.

Acompanyat de l'alcaldessa Ada Colau, el líder de la formació morada ha admès que “potser és immoral” aprovar uns pressupostos quan hi ha presos polítics. No obstant això, ha avisat que, en el millor dels casos, serà tornar a començar en exactament el mateix escenari, i negociar de nou els mateixos pressupostos. Però també pot imposar-se la dreta, ha afegit. Llavors, els pressupostos “seran a mida dels bancs i defraudadors” i “s’enduran els presos a presons lluny de les seves famílies”.

En un acte organitzat justament per defensar l’acord entre el PSOE i Unidos Podemos, Iglesias ha subratllat tots els beneficis que tindrà per als ciutadans catalans, com ara la pujada del salari mínim, la prestació per als dependents i competències per als ajuntaments per abaixar el preu del lloguer. "No ho fem fàcil als enemics de la democràcia", ha reclamat.

En aquest sentit, el dirigent de Podemos ha volgut negar que tots aquests avenços es puguin aconseguir a través de decrets, amb una Mesa del Congrés controlada pel PP i Ciutadans. A més, ha avisat que, sense els pressupostos, el PSOE no tirarà endavant aquestes mesures. “L’única manera de tirar-ho endavant és que surti la votació dels pressupostos”, ha insistit. És per tot això que Iglesias ha instat el PDeCAT i ERC a “rectificar i posar-se al costat de la gent que té dret a cobrar el que se li deu”.

Però també ha adreçat un missatge al govern espanyol, al qual volen forçar a fer una taula de diàleg que canviï el rumb de l’Estat. “El que passa a Catalunya no ho resoldran la repressió, els cops i les presons”, ha dit a Pedro Sánchez. “Es resoldrà amb altura de mires i reconeixent els interlocutors legítims”, ha afegit.

Iglesias ha destacat “l’altura moral” de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, “que diuen que no se’ls usi com a moneda de canvi”. Ha reivindicat que, algun dia i malgrat les diferències, “la democràcia espanyola haurà d’homenatjar aquests demòcrates catalans”. Ha acabat el discurs amb un “visca la República” davant una monarquia que considera que ja no serveix com a instrument de “fraternitat entre els pobles”.

Colau: "La classe treballadora no en té la culpa"

En la mateixa línia que Iglesias, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha interpel·lat directament els partits independentistes. Ha recordat que, malgrat les “enormes diferències”, van unir-se per fer fora Mariano Rajoy. Ara, ha continuat, cal “prioritzar la gent treballadora” i aprovar els pressupostos de l’Estat, que ha descrit com a “més socials que mai".

Si bé ha subratllat que són al costat dels independentistes en la denúncia de la repressió, la líder dels comuns ha dit al PDeCAT i ERC que “les classes treballadores i populars, que ja han patit durant tant anys, no han de continuar pagant els plats trencats de les polítiques de repressió”. Aquests comptes públics, ha defensat Colau, permeten revertir “anys de retallades i privatitzacions” després d’una negociació “extraordinària”. És per això que ha demanat posar-se "al costat de la gent treballadora, que no té culpa de la repressió del PP".

L’alcaldessa de la capital també s’ha adreçat al president espanyol, Pedro Sánchez. “No tiri la tovallola”, li ha dit. “Està en joc la vida i la situació dels drets de milions de persones. No tiri la tovallola. Lluitarem fins a l’últim dia, perquè sabem el que està en joc”, ha insistit.

Missatge a Torra

En l’acte a Nou Barris també ha intervingut la líder dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach, que ha volgut subratllar que “més que mai hem de dir que no hi ha drets de primera i de segona”. I ha afegit: “Nosaltres defensem tots els drets. No supeditem uns drets a uns altres. Els drets civils i polítics i els drets socials són un tot”. També ha enviat un missatge al president Quim Torra: “Si vostè es pensa que aprovarem uns pressupostos continuistes, és que no ens coneix. No els aprovarem. No acceptarem gestos simbòlics”.

La diputada al Congrés Lucía Martín ha avisat que, si no s’aproven els pressupostos de l’Estat, “el PSOE voldrà escapar-se de les coses que mai no ha volgut fer”, i que, segons ella, només fa per la negociació amb Unidos Podemos.