5millonesalgallinero

El primer dia de Congrés dels Diputats és determinant. Des de l'arribada de la "nova política", més. No sols per conèixer els nous parlamentaris, sinó per la distribució del lloc on seurà cada grup. Després de dies i queixes de Podemos pels seients assignats, avui la Mesa del Congrés ha decidit redistribuir els escons, traient els morats del "galliner" –com ells havien afirmat– és a dir, de les darreres files de la cambra baixa.

Podemos va titllar de "cacicada" de PP, PSOE i Ciutadans el fet, i va esdevenir trending topic a Twitter amb l'etiqueta #5millonesalgallinero. És el nombre de vots que té el seu partit, aproximadament. Així, la proposta ha estat presentada per Gloria Elizo (Podemos), membre de la Mesa, i s'ha aprovat per unanimitat. Ha comptat amb la satisfacció de la presidenta de la Mesa, Celia Villalobos, i de Patxi López, president del Parlament.

https://twitter.com/ahorapodemos/status/697028114132631552

ERC, nòmada

Els principals canvis els han sofert el grup socialista, el podemista i ERC. Els socialistes s'han comprimit, i ara el partit d'Iglesias té accés a la primera fila de la bancada. Podemos pot haver sortit guanyant. Ells haguessin acceptat que una part del seu grup seguís rel·legat al fons de la bancada central, però finalment no ha estat així.

 

Democràcia i Llibertat s'ha apaisat i la ubicació d'ERC ha variat, però és peculiar: ha passat del fons de la cambra a l'esquerra, a estar flanquejada pels morats.

1455021647764090

Història parlamentària

Tanmateix, no existien precedents d'un fet similar a Espanya –també, perquè mai hi havia hagut tants grups nombrosos–. La distribució normal és mantenir els diputats del mateix grup junts i en vertical respecte d'on es troba la Mesa. La qüestió és determinant en termes de visibilitat, sobretot mediàtica, i per dirigir-se als diputats en el torn de paraula.

 

La curisotat és que totes les distribucions han mantingut un criteri històric, i és el de situar a l'esquerra i la dreta els partits anomenats d'aquesta ideologia. La mateixa classificació data de la Revolució Francesa, on els "revolucionaris" seien a l'esquerra, i l'establishment a la dreta. Casualitat o no, el fet és que els seients també generen jurisprudència.