El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha acusat els independentistes d'haver fracassat en el seu projecte i ha apostat per un Govern després del 21-D que aposti per blindar l’autonomia catalana perquè la considera "un tresor de tots els demòcrates”. 

Iglesias considera que el "processisme" ha fracassat perquè el resultat ha estat la intervenció de l'autonomia i perquè "40 anys després" es torna a reclamar el lema "'llibertat, amnistia i estatut d'autonomia'". Iglesias considera que hi ha més opcions que un govern "monàrquic i anticatalanista" o un que aposti pel "model de Junts pel Sí". 

Per tot això, ha apostat per un Govern que "blindi l'autonomia" per evitar que s'apliqui el 155, que sigui "responsable" i, que tot i ser menys "èpic", protegeixi l'autonomia i l'educació i l'immersió lingüística. "Les coses de menjar no són èpiques. Les banderes estan molt bé però no omplen neveres", ha defensat.

El líder de Podemos ha fet aquestes declaracions en l’acte central de la campanya de Catalunya en Comú Podem, que ha tingut lloc a la plaça Major de Nou Barris de Barcelona, on s’hi han aplegat unes 2.000 persones segons l’organització. El públic, que s’ha mostrat molt entregat durant l’acte a crits de “Si que es pot” i “Xavi, president”, ha fet onejar banderes republicanes o morades amb el logotip de Podemos. 

Iceta balla "al so d'Azanar i de Cs"

Els independentistes, però, no han estat l'únic blanc de les crítiques d'Igelsias, que també ha carregat molt durament contra els 'bloc monàrquic', especialment contra Cs per pactar amb els populars, però també contra els socialistes. En aquest sentit, Iglesias ha assegurat que no hi ha cap problema amb què el candidat del PSC, Miquel Iceta balli, sinó que "el problema es que balli al so d'Aznar i de Ciutadans".

El líder de Podemos ha defensat també que "els problemes no es resolen ni amb presons, ni amb la policia, ni amb els jutges" i ha apostat per afrontar-ho amb "voluntat política". Per això, ha rebutjat el vot de la "venjança" i ha apostat per Catalunya en Comú Podem, a qui considera el vot de l'"esperança". Tot i la polarització de les eleccions, que està perjudicant els comuns en la cursa electoral, i a la que s'ha referit com "un partit de futbol entre el Madrid i el Barça"; Iglesias ha assegurat que el 21-D "podem estar més aprop del canvi a Catalunya i a Espanya". 

Míting comuns Carlota Camps 2Domènech confia en una remuntada "històrica"

També ho veu així el candidat de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, que, tot i els mals resultats dels comuns que presagien les enquestes, s'ha mostrat confiat en una remuntada "històrica" que trencarà amb la política de "blocs". Domènech ha tornat a criticar tant els partits que han donat suport al 155 com els independentistes i ha reiterat que els comuns tenen "la clau per governar per la gent".

Per tot això, el candidat ha tancat la porta a abstenir-se perquè es pugui formar un govern independentista ni tampoc per un d'unionista, a qui ha titllat de ser el "bloc de José Maria Aznar". Domènech ha assegurat que els comuns "hem vingut per fer-los fora", tant a un bloc com a l'altre, i formar una "majoria progressista i d'esquerres que suma més del 60%, més del 70%". En aquest sentit, el líder dels comuns s'ha preguntat "perquè els partits que es diuen d'esquerres ens diuen que el millor és governar amb la dreta?", per acabar assegurant que "no necessitem a C's ni al PDeCAT".

"Maleïdes les pàtries, per catalanes que siguin, que obliden els seus fills", ha defensat Domènech per criticar la falta de polítiques socials que considera que han dut a terme els independentistes i, en especial ha carregat contra el president Carles Puigdemont, a qui ha acusat que no voler construir" un país per tothom" després de la divisió que, segons els comuns, va generar la declaració d'independència del 27-S.

Finalment, el candidat ha assegurat que "no sé què passarà el 21D" però ha promès que "jo no us enganyaré i no jugaré a la ruleta russa amb aquest país". Per tot això s'ha compromès a governar "per tots" els catalans i s'ha compromès en trencar la política de blocs per canviar Catalunya i Espanya. "Espanya també mereix ser canviada", ha clamat.

Colau torna a equiparar 'bloc del 155' i independentistes

A l’acte dels comuns també hi ha intervingut l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que tanca simbòlicament la llista de Catalunya en Comú. En el seu discurs, Colau ha criticat tant el bloc del 155, i concretament Ciutadans, com el bloc independentista. En aquest sentit, ha assegurat que els comuns mai farien presidenta Inés Arrimadas perquè son “els hereus d’Aznar” i per ser els que “alimenten el conflicte social” del procés. “Ciutadans és la dreta de tota la vida per molt que vulgui disfressar-se d’anunci d’Ikea”, ha deixata anar.

Als independentistes, Colau els ha acusat d’”irresponsables” per haver tirat endavant la DUI que, segons l’alcaldessa, només ha generat “dolor i tristesa a Catalunya”. A més, l’alcaldessa ha posat en valor la seva tasca al capdavant de l’ajuntament de Barcelona i ha assegurat que “és la ciutat gran de tot l’estat que més inverteix en despesa social”, per criticar el Govern independentista de només culpar el TC i Montoro de la seva manca de polítiques socials, segons Colau. “Vergonya!”, ha clamat contra Junts pel Sí i el PDeCAT, a qui s’ha referit com els “senyorets del 3%”.

Colau, que durant la campanya s’ha mantingut en un segon pla, s’ha mostrat convençuda que els comuns poden donar una sorpresa de cara el 21-D, encara que les enquestes no els pronostiquin uns bons resultats. “Sí que es pot!”, ha clamat per acabar.