Segurament era un dels moments més esperats de la jornada d’avui. A la Sala Ernest Lluch del Ministeri de Sanitat, Pablo Iglesias ha assumit la seva cartera, la vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030. El públic, que omplia l’auditori, l’ha rebut amb crits de “sí se puede”, però entre els assistents també hi havia la patronal, observant amb atenció. El líder de Podemos, que s’ha dirigit als moviments socials, els hi ha garantit “una dècada de constitucionalisme democràtic” per a “ampliar i blindar drets socials”.

Entre el públic hi havia els principals companys de viatge d’Iglesias, des de Juan Carlos Monedero fins a Pablo Echenique, passant per Alberto Rodríguez o la mateixa Irene Montero, que ha volgut estar-hi present des de l’estrada abans de rebre ella la cartera. També hi havia els secretaris generals d’UGT i CCOO, Pepe Álvarez i i Unai Sordo, així com el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el president d'Aena, Maurici Lucena. També el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. En aquest acte el socialista català Salvador Illa també rebia la cartera de Sanitat.

Iglesias l’ha rebut de mans de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que ha subratllat que és un “govern entre dos partits tan freqüent, normal i necessari”. Ha defensat que, en matèria de justícia social, calen “sortides i respostes solidàries i justes”. La dirigent socialista s’ha dirigit a Iglesias prometent-li que faran “un tàndem important de treball per a construir la solidaritat que alguns amenacen".

El líder d’Unidas Podemos li ha respost que serà un “honor” treballar amb ella, i ha fet seves les paraules de Pedro Sánchez sobre que serà un executiu “amb moltes veus però només una paraula”. S’ha volgut dirigir especialment als moviments socials, als qui ha dit que seran la “referència” de la seva acció de govern. “No deixeu de criticar-nos i pressionar-nos, perquè voldrà dir que podem millorar”, ha assegurat Iglesias. Quan ha rebut la cartera, part de l’auditori ha cridat “sí se puede”.

Per la seva part, el flamant ministre de Consum i líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha promès que el nou govern "demostrarà que sí que es pot". Ha assegurat que "la defensa dels serveis públics és necessària per a una societat més justa, reptes que des d'aquest govern hi farem front".

Illa promet treballar amb les comunitats

En el mateix acte, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha assumit la cartera de Sanitat. En el marc de les seves funcions, ha promès treballar de forma “lleial” i colze a colze amb les comunitats autònomes, que tenen transferides les competències. Malgrat el discurs de perfil baix, Illa, un dels negociadors i artífexs de l’acord amb ERC, podria formar part de la taula de negociació entre l’Estat i la Generalitat, com el mateix Sánchez ha insinuat. El socialista català ha volgut acabar tenint un agraïment per la filla i la neta d’Ernest Lluch, qui també va ser ministre de Sanitat.