En la llarga llista d’agraïments que ha fet Pablo Iglesias durant el seu debat d’investidura, n’hi ha hagut una d’especial. En la seva intervenció davant del ple aquest dissabte, el futur vicepresident del govern espanyol ha tingut un record pels presos i exiliats i ha assegurat tenir “constància” que alguns presos “han treballat pel diàleg i l’acord” per resoldre el conflicte polític. “Des d’aquesta tribuna, humilment, vull donar-los les gràcies”, ha assegurat el líder d’Unidas Podemos des del faristol de la cambra baixa.

Durant el seu discurs, que ha servit per a estendre la mà a tots els grups independentistes, Pablo Iglesias ha assenyalat que ha conegut –“i tingut grans diferències”—amb els dirigents catalans que estan a la presó i l’exili. D’aquesta coneixença, ha dit, ha constatat “la profunditat inqüestionable de les seves conviccions democràtiques”. Als qui "des de la presó han treballat per l’acord i el diàleg” els ha donat les gràcies. Això sí, no ha dit noms.

El secretari general de Podemos també s’ha dirigit al conjunt de les forces independentistes. Ha admès que no és “ingenu”, i que no intentarà convèncer-los perquè deixin de ser independentistes. “Però hi ha valors democràtics i socials que ens uneixen per enfrontar els conflictes i millorar la vida de la gent, independentment de la llengua o la bandera”, ha continuat. “La gent que els ha votat volen que ens puguem entendre”, ha conclòs en aquest sentit.

Però gran part del discurs l’ha centrat a atacar “la dreta, la ultradreta i la ultraultradreta”, a qui ha garantit que “els avenços continuaran produint-se magrat vostès”. Els ha retret el seu discurs: “És el de l’anti-Espanya, el de la dictadura, que va assassinar milers de compatriotes, que va enviar una divisió a combatre juntament amb Hitler, el que va destruir la nostra democràcia”.

El líder de Podemos ha capgirat els arguments: “Trair Espanya és atacar els drets dels treballadors, és vendre habitatge públic a fons voltor, és privatitzar els serveis públics, és robar a mans plenes i finançar-se il·legalment en les campanyes electorals”. En aquest sentit, ha defensat que “la tasca del pròxim govern és reparar les traïcions a Espanya i la Constitució que han perpetrat”. Els ha retret que vulguin apropiar-se d’Espanya, contraposant-ho amb l’escena d’Angela Merkel retirant una bandera alemanya d’un acte del seu partit. “Cap partit en aquesta cambra es pot atorgar el dret de representar Espanya”, els ha etzibat.

Pel que fa a l’acord de govern de coalició, Iglesias ha desitjat que “tant de bo siguem dignes del text”. A Pedro Sánchez li ha dit que “estarà al capdavant d’una coalició històrica", i que és “un honor”. I ha conclòs: “Sí que es pot, president”.

Nova abraçada

Les abraçades s'han convertit ja en una constant. Després de la rèplica de Sánchez, on s'ha evidenciat la renovada sintonia amb Pablo Iglesias, els dos dirigents polítics s'han tornat a abraçar, aquest cop a l'hemicicle del Congrés dels Diputats. "Està bé el que acaba bé", ha assegurat Sánchez en el final de la seva intervenció.