Amb una cosa no havia comptat Pablo Iglesias: la llei madrilenya. El vicepresident segon del govern espanyol tenia previst fer com Salvador Illa i marxar del Consell de Ministres just abans de l’inici de la campanya electoral del 4-M. Però la normativa autonòmica l’obliga a fer-ho abans del 31 de març. Per això, el líder de Podemos participarà dimarts que ve en la seva última reunió del Consell de Ministres. Aquell mateix dia o dimecres es produirà el canvi de carteres. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, assumirà la seva vicepresidència.

La llei electoral madrilenya considera que no són elegibles ni el president del govern espanyol ni els ministres de l’executiu central. Per tant, ha de deixar de ser-ho abans de la presentació de les candidatura a les eleccions del 4-M. Per contra, això no afecta el seu escó al Congrés dels Diputats. El podrà retenir fins al mateix dia de la constitució de l’Assemblea de Madrid. És el que va fer la presidenta del Parlament, Laura Borràs, llavors diputada a la cambra baixa espanyola. Des de l'entorn de Pablo Iglesias aseguren que renunciarà a l'acta just abans de començar la campanya i no esgotarà el termini màxim legal.

Amb la sortida del govern espanyol, Pablo Iglesias no podrà seguir el mateix camí que Salvador Illa, que va aprofitar la plataforma de La Moncloa fins al dia abans de l’inici de la campanya electoral catalana.

Díaz, vicepresidenta tercera

Després d’un estira-i-arronsa, Unidas Podemos va acceptar que Yolanda Díaz fos la vicepresidenta tercera del govern espanyol —i no la segona com Pablo Iglesias— per així poder conservar la cartera de Treball. Això comportarà que, un cop surti Iglesias de l'Executiu, el seu càrrec l'ocuparà la ministra d'Economia, Nadia Calviño, mantenint-se així l'actual jerarquia de la comissió delegada del govern espanyol d'Assumptes Econòmics, que presideix la ministra d'Economia. En canvi, si Díaz ocupés la segona vicepresidència i Treball, aquesta jerarquia es veuria alterada, ja que Díaz passaria per sobre de Calviño.

A banda de Yolanda Díaz, també està previst que Ione Belarra, actual secretària d'Estat d'Agenda 2030 i mà dreta d'Iglesias a la Vicepresidència, assumeixi el ministeri de Drets Socials.