Aquest dijous, el rei Felip VI ha visitat el saló Automobile Barcelona, a la plaça d’Espanya, i diverses persones, un parell de centenars d’independentistes, s’han concentrat per rebre el monarca. 

Cremen una bandera espanyola

Durant la protesta, convocada per les entitats sobiranistes Òmnium i ANC, i a la qual s’han adherit els partits independentistes, un home ha cremat una bandera espanyola davant de les càmeres.

 

Plaza España, no tenim rei, queman banderas, manifestación monarquía exterior automobile barcelona 2021 - Miquel MuñozImatge de la bandera espanyola cremada a la plaça d'Espanya de Barcelona / Miquel Muñoz

Minuts després de la crema de la bandera, una patrulla d’agents de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra ha identificat l’home, encara a la mateixa plaça d’Espanya. 

Serà denunciat per l’Audiència Nacional

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els Mossos d’Esquadra han identificat l’home i ara posaran en coneixement de l’Audiència Nacional espanyola la crema de la bandera. Serà la Fiscalia de l'Audiència Nacional qui, amb tota probabilitat, denunciarà l’home identificat pels Mossos per un presumpte delicte d’ultratge a la bandera espanyola.

 

El procediment, en aquest tipus de delictes, que són competència de l’Audiència Nacional, sempre és el mateix. Els cossos policials informen de la comissió del delicte i és la Fiscalia d’aquest tribunal especial qui inicia la denúncia contra la persona, si està identificada, o ordena als Mossos d’Esquadra ―o a la policia que consideri― la investigació del presumpte delicte.

La crema d’una bandera espanyola en territori estatal és considerat un delicte d’ultratge a la bandera i pot comportar sancions econòmiques elevades.

El Tribunal Constitucional creu que cremar la bandera espanyola és delicte

Lluny del que passa en altres democràcies, com per exemple l’americana, a l’estat espanyol cremar la bandera espanyola és considerat un delicte. Fins i tot, fa pocs mesos, el Tribunal Constitucional va dictaminar que la crema de la bandera d’Espanya no es pot considerar “llibertat d’expressió” i sí que s’ha de condemnar com un delicte "d’ultratge a la bandera". 

Va ser per la petició d’empara que va fer un sindicalista gallec a l’alt tribunal després de ser condemnat per l’Audiència Nacional per haver cremat una bandera durant una protesta sindical.

Els Mossos investiguen més cremes de banderes espanyoles

La crema de la bandera espanyola d’aquest dijous a la plaça d’Espanya serà fàcil d’investigar, si, tal com es preveu, així ho demana l’Audiència Nacional. En canvi, els Mossos d’Esquadra tenen obertes més investigacions per la crema de banderes. El passat 11 de setembre l’esquerra independentista, a la finalització de la seva manifestació de la tarda de la Diada, van cremar una bandera espanyola a la zona del Born. Si bé en aquella ocasió la policia catalana també va remetre un informe dels fets a l’Audiència Nacional, com sempre que es detecta un delicte i en funcions de policia judicial, la investigació és més complicada. Les persones que van cremar la bandera anaven amb la cara tapada i no es van poder identificar.

La majoria de cops que grups independentistes cremen la bandera espanyola ho fan amb la cara tapada, sabent de la possibilitat d’acabar denunciats per la Fiscalia de l’Audiència Nacional. No ha estat així en la protesta d’aquest migdia contra Felip VI, el rei espanyol.