La Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista ha culminat amb una mirada cap al futur. Després d'una jornada de dissabte veritablement maratoniana (es va allargar des de les 9.30 del matí fins a les 20.30 de la tarda amb només algunes pauses entremig), els protagonistes han explicat quines són les idees claus que s'han extret del debat. Un debat que va aplegar un total de 57 entitats, així com mig miler de persones, per definir quines són les actuacions necessàries que ha d'impulsar el moviment civil i les institucions en el camí cap a la independència. Tres relators han presentat les principals aportacions recollides durant les ponències, articulades al voltant dels fronts civil, institucional i internacional, davant d'un públic format per un centenar de persones. Al llarg de les pròximes setmanes, s'aniran articulant les conclusions finals per poder presentar-les en forma de Pacte Nacional.

Primer ha estat el torn d'Anthony Corey Sànchez, secretari nacional de l'ANC, que ha abordat el front civil centrat al voltant de la mobilització sostinguda i desobediència civil, la renovació del discurs ideològic, i el control necessari de les eines de país. La idea principal que ha extret del debat de dissabte ha estat l'obligació que té el moviment independentisme de recuperar les mobilitzacions per tal de forçar la "fallida" de l'Estat espanyol, aconseguir el control del territori català i fer efectiva la declaració d'independència. "Per enfrontar-nos als governs espanyol i autonomista, cal recuperar l'esperit combatiu dels CDRs", ha dit. "Són l'exemple del moviment d'alliberament que ha de liderar aquest segon i últim procés". L'enfortiment civil també ha de passar perquè l'independentisme guanyi espai a les cambres del país, a les universitats, als sindicats i als ajuntaments, entre d'altres òrgans. Precisament, les administracions locals, ha explicat, poden reforçar el seu paper presentant una federació de municipis que els doti de protagonisme i permeti "proclamar la independència des dels pobles".

A continuació, i en relació al front institucional, el dirigent de l'ANC Uriel Bertran ha abordat el debat sobre els aspectes econòmics de la transició cap a la independència, l'impuls polític institucional, i les noves formes d'institucionalització. Sobre el primer punt, ha explicat que cal treballar per reduir els costos d'aquesta transició, i fer-ho depèn de la possibilitat que tingui el moviment per potenciar l'agència tributària catalana abans de proclamar la independència, aconseguir l'autosuficiència energètica, i pensar en com es pot finançar econòmicament el moviment a través de fonts externes i internacionalitzant l'economia catalana.

El debat per la llista cívica

La seva intervenció també ha fet menció al debat intern que va generar dissabte la possibilitat d'una llista cívica. Uriel Bertran s'hi ha referit en termes similars als que ja va expressar en una entrevista a ElNacional.cat, defensant la proposta electoral. "Els partits han fallat", ha sentenciat, per la qual cosa ha reivindicat la necessitat de crear un instrument independentista per superar la repressió. "Per això es planteja la llista cívica, amb la intenció de recollir el vot independentista i fer efectiva la declaració d'independència". Segons ha explicat, l'ANC lideraria aquesta iniciativa electoral i buscaria "consensos" amb altres entitats que proposin una idea semblant, sempre amb la voluntat de reunir el moviment i no de fragmentar-lo, i tenint en compte els "perills" que pugui comportar l'experiment. D'altra banda, i com ja va explicar ahir aquest diari, el secretari nacional ha fet referència al debat que va suscitar la llista cívica, amb algunes escenes de "tensió". "No tot són suports, també hi ha altres propostes que van més enllà o que són diferents", ha reconegut. Entre els plantejaments alternatius, posar una llista de compromisos d'obligat compliment per als partits, amenaçar amb el vot blanc o nul, i incloure els partits a aquesta llista unitària.

Sobre el front internacional s'hi ha referit la secretària nacional de l'ANC Olga González, que ha clamat per "parlar el llenguatge dels estats". Així, ha recordat que aquests es mouen per interessos, i que identificar-los és clau per aconseguir el seu reconeixement a l'hora de ser independents. "I no cal fer un enfocament eurocentrista, calen aliances a nivell mundial", ha subratllat, apartant la mirada de la Unió Europea. D'altra banda, ha apostat per estudiar altres moviments independentistes com l'escocès, així com actuar amb mentalitat d'estat. Una de les seves aportacions més destacable ha estat el reclam de "provocar una repressió d'alta intensitat per part de l'Estat espanyol" com a eina per fer reaccionar la comunitat internacional.

Dolors Feliu i la terra fèrtil

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha estat l'encarregada d'oferir el discurs de cloenda amb unes paraules que han volgut ser transversals i unitàries, tenint en compte l'amalgama d'entitats presents. L'activista ha aplaudit els resultats de la Conferència Nacional i l'ha destacat com una "terra fèrtil" comuna en el camí per fer la independència. "Tenim diferents punts de vista, però quan els posem junts fem un multiplicador del moviment", ha celebrat. Al debat d'aquestes jornades s'hi ha portat idees "molt treballades" per tots els actors amb la intenció d'iniciar el nou "cicle" de l'independentisme en el seu embat amb l'Estat. I aquest només serà possible amb l'aliança del moviment civil. "Sabem on som més que mai i ens reconeixem en l'objectiu de la independència", ha dit. "El treball en xarxa ha de ser clau per vertebrar-nos".

Després d'extreure les principals idees d'aquest debat, Dolors Feliu ha explicat que l'ANC les recollirà per acabar redactant les conclusions finals que siguin compartides per tots els actors. "Continuarem aquest debat, que servirà per enriquir el propi debat intern", ha explicat, garantint que l'entitat també tindrà en compte les idees força a l'hora de redactar el seu pròxim full de ruta. "A partir d'ara, les idees que han sorgit les analitzarem perquè surti un treball de síntesi on puguem coincidir i trobar-nos còmodes tots aquells que hem participat", ha sentenciat. Enmig del soroll de les darreres setmanes, l'ANC s'ha pogut reivindicar com un actor clau en el camí cap a la independència.