El debat sobre la llista cívica s'ha traslladat aquest dissabte fora de l'Assemblea Nacional Catalana. La Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista, que s'ha celebrat aquest dissabte a la Universitat Politècnica de Catalunya, ha aplegat més d'una cinquantena d'entitats (entre les quals Òmnium Cultural, el Consell de la República i l'Associació de Municipis per la Independència) i mig miler d'entitats. El debat s'ha centrat al voltant dels fronts civil, institucional i internacional, en una jornada veritablement maratoniana: ha arrencat a les 9.30 del matí i s'ha allargat fins a les 20.30 de la tarda, amb només algunes estones de pausa i per dinar. En total, set ponències (desdoblades per a entitats i particulars) amb l'objectiu de definir estratègies compartides per construir un gran Pacte Nacional del moviment civil.

Però de totes aquestes, la que més interès ha suscitat ha estat la cinquena, sota el títol 'Impuls polític institucional i lideratge de l'independentisme unilateral', en què s'ha parlat sobre pressió als partits polítics, què va fallar en el front institucional l'octubre del 2017, i també sobre les condicions necessàries per a una llista cívica de cara a les pròximes eleccions al Parlament. Un punt, sens dubte, calent per a l'ANC, tenint en compte que aquest és l'element que ha provocat la crisi interna de les darreres setmanes, amb una gran diversitat d'opinions, i que fins i tot va acabar provocant la ruptura amb la dimissió d'una quinzena de secretaris nacionals crítics --entre ells, el vicepresident Jordi Pesarrodona--.

Com no podia ser d'altra manera, el col·loqui sobre la llista cívica ha estat un atractiu innegable durant la jornada d'avui. Durant el matí, amb la presència de les entitats, les intervencions han estat més tranquil·les. "El debat ha anat bé, molt interès i participació", asseguren fonts coneixedores a ElNacional.cat. "Tothom ha intervingut i ha dit la seva opinió". I per la tarda, els assistents particulars no han fallat: la ponència sobre la llista cívica ha estat precisament la que ha reunit "més participants". "S'ha omplert l'aforament", afegeix un secretari nacional a aquest diari, assenyalant que el col·loqui sobre mobilització sostinguda i desobediència civil també ha aplegat una gran xifra de públic. Ara bé, com ha passat de forma interna a l'ANC, aquest debat també ha generat alguna escena de "tensió". En tot cas, consideren que les possibles discrepàncies s'han emmarcat en un clima "normal" quan hi ha intercanvi d'idees.

"Unes jornades molt profitoses"

Malgrat aquesta possible taca fosca, el secretari nacional assegura que la cita d'avui ha anat molt bé. "La percepció general és que han estat unes jornades molt profitoses", afirma. "La gent ha sortit molt contenta i les entitats, igual". L'ANC ha emès un comunicat en el qual es pronuncia en la mateixa línia. "Les ponències han inclòs punts de vista variats, el que ha garantit uns debats interessants i intensos, i els assistents han expressat molta satisfacció en sortir de la jornada", assegura l'entitat. Amb aquest primer episodi superat, aquest diumenge serà el torn de l'acte de cloenda, en què tres relators presentaran les principals aportacions recollides durant les ponències, i la presidenta Dolors Feliu farà un discurs. Al llarg de les pròximes setmanes, s'aniran articulant les conclusions finals per poder presentar-les en forma de Pacte Nacional.