"Estem a 15 mesos de guanyar les eleccions a Catalunya". Amb aquesta proclama, la nova coordinadora nacional Marta Ribas ha tancat l'Assemblea Nacional, on la seva militància ha aprovat la ponència política sobre les noves línies de la formació, que apostarà per les confluències i la defensa del dret a decidir.

Ha estat secundada amb 333 vots a favor i 1 en contra, el que representa un 97% de vots a favor. Les línies mestres del partit passen per buscar un espai per a la confluència de les esquerres a Catalunya i per situar el referèndum en el centre del procés constituent.

En aquest sentit, Ribas s'ha mostrat convençuda que el seu partit podrà liderar un nou Govern català que tingui com horitzó "la justícia social, la radicalitat democràtica, l'ecologisme, el feminisme i el municipalisme".

Per això, ha assegurat que a partir d'avui mateix el partit comença a treballar per "guanyar i governar". De fet, l'ecosocialista ha valorat els èxits que ha aconseguit la formació mitjançant les confluències.

Per aquest motiu, ha dit que ICV té "la responsabilitat de fer-ho possible, una responsabilitat compartida amb Colau, Pablo o Nuet". "Les nostres apostes han tingut èxit, han estat eines útils per les classes populars", ha assegurat. Per això, creu que el partit ha de seguir el "camí de la confluència per engrandir el que hem aconseguit".

L'altre nou coordinador nacional d'ICV, David Cid, ha manifestat que "volem passar de condicionar governs a liderar governs". En definitiva, "ser la força majoritària del govern de Catalunya" per tenir un govern "al servei de la gent i no al servei del seu Procés, el procés de refundació de CDC", ha criticat.

"Volem guanyar, i guanyarem, podem fer realitat el somni del PSUC", ha clamat Cid.  L'ecosocialista també ha proclamat que el govern d'Esquerres de Maragall, Saura i Carod-Rovira va ser "el millor govern que ha tingut Catalunya".

Tant Ribas com Cid han aclamat la tasca de Joan Herrera i Dolors Camats al capdavant de la formació verda. "Continuarem treballant junts", ha assegurat Ribas. Mentre que Cid ha dit que "Iniciativa no seria el que és, un actor fonamental de la política catalana, sense el Joan i la Dolors".

Nova direcció

Abans, l'Assemblea Nacional ha donat llum verda als nous membres dels òrgans directius del partit. Amb 342 vots a favor, el 87,46% de la militància, s'ha donat suport als nous membres de la Comissió Executiva per 15 en contra, que estarà encapçalada pels nous coordinadors nacionals, Marta Ribas i David Cid. Així, Ribas assumirà un paper "més institucional" dins de la formació ecosocialista, mentre que el també coordinador nacional David Cid serà l'"home de partit".

Al costat dels coordinadors nacionals hi haurà el portaveu de la formació, Ernest Urtasun, qui serà l'encarregat de teixir el debat des d'ICV per a la creació del nou subjecte polític amb els altres actors, com ara Podem Catalunya i BComú, i de cara sobretot al futur partit que impulsa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

D'aquesta manera, Urtasun es converteix també una peça clau pel futur del partit, ja que totes aquestes formacions d'esquerres aposten de forma decidida per construir un nou espai polític català, que superi l'etapa de les coalicions electorals, sobretot després de l'èxit de les candidatures de confluència als comicis municipals i a les generals.

D'altra banda, 360 delegats han votat a favor de la proposta de Consell Nacional per 7 en contra, i també s'han aprovat per una àmplia majoria els nous membres de la Comissió de Control de Comptes i la Comissió de Garanties i Qualitat Democràtica.

Herrera i Camats 

Després de cedir el lideratge dels ecosocialistes, Joan Herrera i Dolors Camats segueixen com a membres de la direcció executiva d'ICV. Per tant, la nova ICV tindrà també un punt de continuïtat.

De fet, repeteixen alguns dels seus membres més destacats i històrics com Joan Coscubiela, Josep Vendrell, Joan Boada, Jaume Bosch, Hortènsia Grau, Laia Ortiz, Joan Saura o Jordi Guillot. Entre aquests, Ortiz i Vendrell s'encarregaran, respectivament, de coordinar les relacions amb el Congrés i amb l'Ajuntament de Barcelona.

No obstant això, també s'integren cares noves de l'òrbita de Marta Ribas i David Cid, fet que suposa així una renovació generacional en el màxim òrgan de direcció dels ecosocialistes. La nova direcció executiva ha estat avalada en votació secreta pels 605 delegats que han participat en aquesta assemblea.

Abans de la clausura de l'Assemblea, s'ha passat un vídeo que resumeix l'estratègia del partit de cara al futur. Unes imatges que han arrencat els aplaudiments de tots els assistents.