El portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, ha assegurat que la confluència de les esquerres catalanes "no desdibuixa" ICV, que està "més present que mai", i ha cridat a construir aquest nou espai amb l'objectiu de ser "hegemònic" i "guanyar" a CDC a les eleccions. 

Urtasun ha presentat durant l'onzena Assemblea Nacional d'ICV que se celebra aquest cap de setmana a Barcelona la ponència política que s'ha d'aprovar demà, i que marcarà el full de ruta dels ecosocialistes per als pròxims quatre anys.

La confluència de les esquerres catalanes i la celebració d'un referèndum per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya, són els eixos centrals del document polític d'ICV, que "continuen el camí marcat" en l'anterior Assemblea, una aposta que segons Urtasun ha estat l'"encertada". 

Així, durant la seva intervenció, Urtasun ha assegurat que l'aposta per la confluència de les esquerres per construir un nou espai en forma de "cooperativa" política "no desdibuixa" ICV, que està "més present" que mai, i ha fet una crida a "sumar" per ampliar la seva base.

A més del referèndum i de la confluència de les esquerres, Urtasun ha destacat que la ponència política d'ICV també aborda la situació d'"emergència social" així com propostes per revertir les "retallades"

Respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya, ha defensat el referèndum com la resposta "més vàlida, raonable i realista" per solucionar el conflicte actual, i ha advertit que la reforma "tímida" de la Constitució que proposa el PSOE "no serveix". 

D'una altra banda, Urtasun ha criticat que l'acord entre el PSOE i Ciutadans per a la formació de Govern i la investidura no dediqui a Catalunya "ni una sola paraula" quan, ha dit, és el "conflicte territorial més greu que té Espanya".

"PSUC del segle XXI"

D'altra banda, durant aquesta primera jornada de l'Assemblea Nacional d'ICV, el líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha demanat construir "el PSUC del segle XXI" per superar encara més tot el que s'ha fet fins ara en les esquerres i anar més enllà del nivell electoral creant un espai polític que estigui al costat de la societat i els moviments socials.

Domenèch ha assegurat que ara s'està vivint un moment històric i "terriblement" difícil per a les classes populars i mitjanes. Per això, creu que s'ha de construir l'esperança del PSUC. "No deixeu mai que us diguin que us heu d'integrar amb un projecte de país, sinó que serem els que definirem com serà aquesta nova Catalunya", ha assegurat. En aquest sentit, ha demanat treballar perquè ICV tinc molts membres, i fer front a els qui "consideren que manen".

També ha participat el secretari general d'EUiA, Joan Josep Nuet, qui ha assegurat que ICV és imprescindible a l'hora de definir "quin tipus de país" vol ser Catalunya i perquè el procés català tingui "ànima popular". Nuet ha afirmat que el procés català és "irreversible" i ha avisat que no es pot frenar ni des del Tribunal Constitucional ni des del Govern espanyol.

A més, ha ironitzat sobre la presència avui de nombrosos líders del PP a Barcelona, els quals ha assegurat que se n'aniran "amb la cua entre les cames" perquè "aquest desembarcament no és el de Normandia, és el de Bahía Cochinos".