El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha persistit en la via canadenca com a eina per desllorigar el procés malgrat no rebre gaires suports a l'interior del seu partit ni trobar aliances per part d'altres formacions polítiques. Iceta ha admès que la proposta s'estudiarà en el pròxim Congrés Nacional del mes de novembre, on també es dirimirà sobre el lideratge dels socialistes catalans, tot i que ha assegurat que "mai es rendirà" per defensar la reforma constitucional que promou el PSOE, ja que "no es pot donar per fet que Espanya és irreformable". En aquest sentit, Iceta ha tornat a promocionar el federalisme com un mecanisme que té "moltes respostes per a tot tipus de problemes". 

Respecte al referèndum unilateral d'independència (RUI), Iceta s'ha mostrat contundent a descartar aquesta via al marge de la legalitat espanyola. El primer secretari del PSC, per contrarestar el RUI, ha tornat a fer èmfasi en la via canadenca i ha recordat que els independentistes quebequesos "mai la van acceptar". A més, Iceta ha afegit que el RUI no apareix al mandat ciutadà d'unes eleccions en les quals "sovint s'oblida que l'independentisme no té majoria ciutadana". Així mateix, el socialista ha manifestat que se li fa "difícil" veure cap diferència entre el RUI i el 9-N, consulta de la qual Iceta considera que "no va canviar res" en la societat catalana excepte la querella contra els quatre dirigents del Govern (Mas, Ortega, Rigau i Homs).

Quant a la qüestió de confiança, Iceta ha obert la possibilitat a parlar amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, si aquest vol reunir-se amb el PSC. De totes maneres, el socialista veu "complicat" que aquest encontre es produeixi. 

Iceta veu una "bogeria" celebrar unes terceres eleccions el dia de Nadal

En referència a la possibilitat de convocar unes hipotètiques terceres eleccions el dia de Nadal, Iceta ha expressat que això és una "bogeria" i plantejaria seriosos dubtes sobre les capacitats de Rajoy. Abans d'arribar a aquesta conjuntura i si se certifica el fracàs de Rajoy a la sessió d'investidura, Iceta ha demanat al PSOE que esgoti les vies per explorar opcions alternatives, ja que ha dit que el "Rajoy o eleccions" és "un fals dilema".

"Ha pesat molt l'opinió de la militància socialista per no investir Rajoy", ha reconegut Iceta, qui també ha criticat que Rajoy pretengui governar "com si tingués majoria absoluta". El diputat del PSC ha descartat qualsevol opció d'abstenció per part del PSOE perquè "Rajoy no està donant cap motiu".