Tripartit a la vista? Miquel Iceta ho veu clar. En un debat organitzat per la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC), el primer secretari del PSC s'ha postulat aquest dijous per liderar un Govern d'esquerres a Catalunya després de les pròximes eleccions catalanes. Tanmateix, el president del Parlament, Roger Torrent, ho ha descartat.

A ser preguntat sobre la possibilitat que a Catalunya hi hagi un Govern d'esquerres, Iceta ha contestat: "Ja vam tenir governs d'esquerres a Catalunya, i en el marc del règim del 78. I els governs presidits per Pasqual Maragall i José Montilla eren molt més d'esquerres que els que els han succeït. Podem tenir-los? Jo espero que sí, i espero poder encapçalar-ne un". Iceta, però, ha advertit que "si ERC suma amb Carles Puigdemont seguiran governant junts".

El primer secretari del PSC també ha assenyalat que celebrar un referèndum sobre la independència a Catalunya seria "un gravíssim error" perquè ja se sap "que la societat està dividida sobre la independència a parts iguals".

Torrent se'n desmarca

Per la seva banda, Roger Torrent ha descartat el tripartit arribant a dir que "és impossible que ERC pugui pactar amb el PSC". "Ens cal un Govern independentista i d'esquerres perquè és l'única manera de superar la doble crisi que tenim a sobre de la taula, la crisi social, la crisi sanitària", ha assenyalat Torrent, que ha afegit que ha de ser un Govern "amb una agenda republicana" i que comparteixi "la vocació de desenvolupar el dret a decidir dels catalans i les catalanes".

Albiach i Sirvent

Per part dels comuns hi ha participat la seva portaveu al Parlament, Jéssica Albiach, que ha indicat que la ciutadania ha de poder decidir en quina clau s'ha de fer la reconstrucció i ha criticat la via "de Quim Torra, de Puigdemont i de JxCat" en la qual es practiquen unes polítiques que són "insuficients". "Perquè hi hagi un Govern d'esquerres hi ha d'haver eleccions", ha postil·lat la diputada.

Per part de la CUP, Maria Sirvent ha afirmat que el dret a l'autodeterminació "no pot ser una posició negociadora", en referència a la taula de negociació entre el Govern i el govern espanyol, sinó una cosa que respectin "totes les esquerres".

"Vam veure que amb el referèndum de l'1-O l'Estat trontollava i per això va aplicar violència contra el poble català", ha asseverat la diputada, que ha afegit que la CUP sempre estarà disposada a defensar "els drets polítics" i a "combatre les polítiques d'austeritat" i que per això estan disposats a treballar "amb qui faci falta".