El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, ha avisat al president Quim Torra, que aquest dimarts va donar un ultimàtum a Pedro Sánchez si no negocia l'autodeterminació, que "quan Catalunya ha jugat al tot o res ha perdut sempre". "No cometem aquest error", l'ha advertit, instant-lo a no perdre l'"oportunitat del diàleg" amb el govern espanyol. En aquest sentit, Iceta ha ironitzat sobre què pot passar si ERC i PDeCAT deixen caure Sánchez: "A veure si Rivera i Casado li arreglen". 

Per això, el socialista ha demanat a Torra no "mantenir el rumb de la legislatura anterior" perquè ho considera "un error" i ha apostat per arribar a un acord amb el govern espanyol per un "enfortiment de l'autogovern, un millor finançament i més i millors infraestructures". Iceta ha valorat positivament l'inici de les relacions bilaterals entre l'Estat i la Generalitat i ha assenyalat que "aquest camí dona resultats i val la pena no abandonar-lo".

EL NACIONAL Iceta 3 debat política general Sergi Alcàzar

"No li proposem un camí fàcil, però no serà el camí sense sortida al que sembla que ens porta", ha defensat. Així, Iceta ha avisat de la "inutilitat de la via unilateral i il·legal" perquè ha portat, assegura, "a una societat més dividida, a una economia més feble, a uns representats polítics a la presó o a l'estranger i una autonomia que es va malmetre". A més, ha afegit que "l'objectiu de la independència no és el de la majoria dels catalans". 

Finalment, sobre les protestes al carrer d'alguns grups independentistes d'aquest dilluns 1 d'octubre, Iceta ha alertat Torra que "no pot demanar als CDR que collin i enviar els Mossos perquè els dissolguin". "Parlar d’una tardor calenta i encendre els carrers no és propi de qui té el control dels cossos de seguretat", ha assegurat, tot demanat-li al president que "doni suport als Mossos". 

Al torn de rèplica, Iceta ha criticat els referèndums d'autodeterminació perquè, assegura, "només funcionen si surt que sí, sinó es tornen a fer fins que surt que sí". Per tot això, ha insistit en parlar "en termes d'autogovern" perquè "pot unir la societat catalana". A més, sobre la judicialització del procés, el líder del PSC ha demanat que no els en facin responsables perquè "els vam advertir i vostès van decidir no fer cas".